Folytatódik a Nemes Nagy Ágnes tiszteletére indított centenáriumi eseménysorozat

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum Juhász Anna irodalmár vezetésével centenáriumi eseménysorozatot indított.

Magyar Nemzet
Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség2022. 02. 07. 11:39
Nemes Nagy Ágnes otthonában, 1964 Fotó: Fortepan/Hunyady József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek részeként valósul meg a „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 irodalmi beszélgetősorozat a MOM Kulturális Központ partnerségében 2022-ben minden hónapban, amely során egy-egy irodalmár, költő, alkotó, színművész, zenész szakmai és személyes aspektusokból mutatja be kapcsolódását Nemes Nagy Ágneshez. Az egész éven át zajló irodalmi sorozatban a költő számos téma, irodalmi kérdés kapcsán kerül fókuszba.

A sorozat második, február 23-i estjén a személyes kapcsolódások mellett Nemes Nagy Ágnes és Babits Mihály irodalmi kapcsolódásán lesz a fókusz.

Miért szeretem Babits Mihályt? Természetesen: nem tudom. Nincs mód kipuhatolni, hogy voltaképpen miért szeretünk egy bizonyos költőt (vagy több bizonyosat), irodalmi vonzódásaink talapzata, akár annyi más alapkérdésünké, párás átmenetekkel vész el a sötétben, mint némely festőiskola képein a figurák lába… kamaszkoromban kezdtem el szeretni Babits Mihályt, ahogy az lenni szokott; rögtönös szívdobbanással ismerve föl: ez kell nekem. Vagy: kell nekem ez.

 – írja Nemes Nagy Ágnes A hegyi költő című, Vázlat Babits lírájáról alcímű esszékönyvének bevezetőjében. A költőnő disszertációjának témájában is Babits Mihályhoz kapcsolódott, aki az évek alatt leginkább jelkép és viszonyítási pont lett számára.

Amikor szakdolgozati témát kellett választani, akkor én Babitsot kértem Horváth Jánostól. Azt mondta, hogy az nem lehet, mert élő emberből nem lehet szakdolgozatot írni. A kérdést az döntötte el, hogy Babits meghalt. Így már lehetett szakdolgozatot írni róla. 

 

A centenáriumi sorozat második rendezvényére 2022. február 23-án, szerdán este 19 órakor kerül sor a Mom Kulturális Központ Kupolatermében (1124 Budapest, Csörsz utca 18. www.momkult.hu); Juhász Anna irodalmár vendége Szabó T. Anna költő, Kelevéz Ágnes irodalomtörténész és Györgyi Anna színművész lesz. 

Részletek ITT találhatók, jegyvásárlás pedig ITT lehetséges.

Borítókép: Nemes Nagy Ágnes otthonában 1964-ben (Fotó: Fortepan/Hunyady József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.