Történelmi filmek, drámák, vígjátékok a 12. Frankofón filmnapokon

Március 17–27. között huszonhárom filmet láthat a magyar közönség a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben eredeti nyelven, magyar felirattal – hangzott el a filmnapok sajtótájékoztatóján a budapesti Francia Intézetben. A legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok versenyprogramjából, valamint a César-díj jelöltjei és nyertesei közül több is megtekinthető lesz. Történelmi filmek, drámák, vígjátékok, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm van a kínálatban. Különleges kiegészítő programok, electro party és horror filmmaraton is színesíti a 12. Frankofón filmnapokat.

2022. 03. 09. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pascale Andréani budapesti francia nagykövet asszony örömét fejezte ki, hogy újra együtt ünnepelhetjük március 20-án a frankofónia nemzetközi napját. Ez a tizenkettedik alkalom, kilenc nagykövetség részvételével. Kiemelte, hogy a frankofónia a francia nyelven túl a többnyelvűségért száll síkra. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos nevében Altnéder Miklós János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős koordinátora kapott szót. Elmondta, hogy a magyarok tisztelik a frankofón kultúrát. Egy magyar filmet vetítenek a tíz nap során francia feliratozással, az 1945 címűt, amely a magyar történelem egyik nehéz időszakát mutatja be. Az idei fesztiválon részt vevő frankofón diplomáciai képviseletek részéről Siegfried Peinen, a Belga Királyság nagykövete és  Jean-Francois Paroz, Svájc budapesti nagykövete mondott köszöntőt. Végül Pierre Pedico, a Francia Intézet igazgatója ismertette az idei programot. Elmondta, hogy a filmvetítések mellett koncertek, színházi előadások, irodalmi rendezvények, versenyek és kiállítások színesítik a Frankofón fesztivál programját. A mozivásznon többek közt olyan régi kedvenceinket láthatjuk viszont, mint Catherine Deneuve, Sophie Marceau, Gérard Depardieu, a rendező Francois Ozon, a francia–olasz Valeria Bruni-Tedeschi vagy az angol Tim Roth, a nemrégiben elhunyt Gaspard Ulliel; és olyan új csillagokat is láthatunk ragyogni, mint Benjamin Voisin, Damien Bonnard, Xavier Dolan, vagy a francia film vitathatatlan ifjú sztárja, Virginie Efira, aki a válogatás három filmjében is főszerepet alakít. 

Az esemény nyitófilmje Francois Ozon legújabb alkotása, a tavaly Cannes-ban debütált, március végén forgalmazásba kerülő Minden rendben ment, melyet március 17-én, 20 órakor vetítenek az Uránia Nemzeti Filmszínházban André Dussollier-val és Sophie Marceau-val a főszerepben. Március 18-án a Toldi moziban kezdődik a Horror filmmaraton,  másnap a Laurent Garnier: off the record című film vetítése után pedig electro party lesz a Toldi moziban. 

A 12. Frankofón filmnapokon a francia filmek mellett szerepel egy-egy belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai alkotás is. Mia Hansen-Love-nak a cannes-i versenyprogramban debütált filmje, a Bergman szigete Tim Rothszal a főszerepben; Jacques Audiard szintén Cannes-ban bemutatott, négy önmagát kereső fiatal történetét ábrázoló, szexualitással átszőtt Ahol a nap felkel Párizsban című alkotása; a Cannes-ban Queer Pálma-díjjal értékelt Intenzív találkozások című vígjáték, a startupok „coolságát” könyörtelen humorral kikezdő Foglalkozása: szülő című vígjáték, valamint A kis Nicolas és az elveszett kincs című családi film a későbbiekben hazai forgalmazásba kerülnek.

A filmnapok részletes programja ITT elérhető.

Borítókép: A 12. Frankofón filmnapok sajtótájékoztatója (Fotó: Bényei Adrienn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.