időjárás 14°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

A Hamlet-előadással indul a 8. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó Budapesten

Magyar Nemzet
Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház
2022.04.15. 10:05
A Hamlet-előadással indul a 8. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó Budapesten

A kolozsvári társulat William Shakespeare Hamlet című tragédiáját a budapesti Nemzeti Színház által szervezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) láthatja a közönség Tompa Gábor rendezésében, amellyel hivatalosan is kezdetét veszi az április 20. és május 8. között megrendezett nemzetközi színházi találkozó 8. kiadása. Az előadás április 20-án, este 7 órától tekinthető meg a Nemzeti Színház nagyszínpadán. Az előadást követően közönségtalálkozóra is sor kerül.

Nem lehet nem szeretni Hamletet Vecsei H. Miklós előadásában. Úgy csapong az érzelmek és az állapotok között, ahogy mozog is: lélegzetelállító sebességgel. Pár lépéssel átszeli a színpadot, egyik sarokból eljutva a másikig; míg egyik pillanatban intrikákat sző, a másikban már meditál stb. Egy nagyon-nagyon különleges színész, akinek páratlan képessége van rá, hogy azonos mértékben aknázza ki az érzelmeket és az intelligenciát. Tagadhatatlan fiatalsága ellenére képes zökkenőmentesen a magáévá tenni egyfajta érett hozzáállást, amely javára válik, amikor a királynő előtt kell kiállni magáért, ám Ophelia elvesztéséhez is vezet.

‒ írta az előadásról Nona Rapotan kritikus.

Az előadás címszerepét Vecsei H. Miklós meghívott színész alakítja, további szerepekben Szűcs Ervin, Kézdi Imola, Bodolai Balázs, Gedő Zsolt, Buzási András, Sinkó Ferenc, Tőtszegi Zsuzsa, Bíró József, Kiss Tamás, Imre Éva, Pethő Anikó, Balla Szabolcs, Lucian Chirila, Kicsid Gizella, Lőrincz-Szabó Venczel és Viola Sára látható.

Az előadás rendezője Tompa Gábor, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Both András díszlettervező, Bianca Imelda Jeremias jelmeztervező, Visky András dramaturg, Vasile Sirli zeneszerző, Jakab Melinda koreográfus, Rancz András videódizájner és Bocskai Gyopár, a jelmeztervező asszisztense.

Fotó: Biró István


Április 21-én 17 órától a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében Lenni vagy létezni? címmel egy szakmai programra is sor kerül, melynek keretében Tompa Gábor rendezővel és Both András díszlettervezővel Kozma András dramaturg beszélget.


Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Biró István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.