A kultúrafogyasztás új színterei

Április 19-én és 20-án szervezi közös szakmai konferenciáját a szeptemberben indult komplex értékmentő és értékteremtő Pajtakult program és a Magyar Fesztiválszövetség, Magyarország legnagyobb fesztiválszakmai szervezete. A Hagyományok Háza nemrég átadott, gyönyörűen felújított terei méltó és inspiratív közeget biztosítanak a szakmai programhoz, aminek fő kérdésköre az épített örökség és a kultúra kapcsolata, fesztiválok és kulturális események helyszínei a pajtától a palotáig.

Magyar Nemzet
2022. 04. 14. 10:09
null
Fotó: Hype stáb
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első napon a szakmai programra a Magyar Fesztiválszövetség tagsága mellett szeretettel várják a pajtatulajdonosokat, fesztiválszervezőket, az épített örökség megőrzése és ápolása mellett elhivatott szakmai és laikus érdeklődőket egyaránt.

A konferencián az épületek kulturális funkcióban történő megújulásának nehézségeit és lehetőségeit járják körbe, elsősorban a későbbi használat szempontjai szerint. Építész, néprajzkutató, gasztronómiai szakember és a kultúra számtalan területének művelője között zajlik majd a diskurzus a fellépő művésztől a fesztiválszervezőn át az épületeket üzemeltető intézményvezetőkig és a kultúra működését finanszírozó és támogatásán keresztül azt alakító politikusokig. Beszélgetések lesznek a pajtákról, azok megújulásáról, a fesztiválok és az épített örökség kapcsolódásáról és a működés alapját adó pályázati lehetőségekről. A konferenciaprogram mellett gasztronómiai élményekben és közös hajókirándulásban is része lehet annak, aki csatlakozik a szakmai programhoz. 

Az esemény első napján bemutatkozik a Pajtakult csapata; megismerhetjük a küldetésüket, a pajtákban és egyéb régi ipari épületekben rejlő lehetőségeket kulturális, közösségi, gasztronómiai és építészeti szempontból.

Az érdeklődők a Magyar Fesztiválszövetség aktualitásairól, kultúrpolitikáról, a régi terekben szerveződő fesztiválokról és a hozzájuk kapcsolódó pályázati lehetőségekről hallgathatnak beszélgetéseket. Az eseményt a Magyar Fesztiválszövetség, a Pajtakult és Fonó Budai Zeneház munkatársai közösen álmodták és valósítják meg a Hype stáb koordinációjával, a Hagyományok Háza által biztosított csodálatos helyszínen. Az első nap ízeiért Novotny Antal, a veresegyházi Katlan Tóni Kultúrkonyha megálmodója felel. A tartalmas napot egy közös hajókázással zárják a Dunán.

A konferencia második napján tartja tagjainak éves közgyűlését a Magyar Fesztiválszövetség, ezzel párhuzamosan a Pajtakult programhoz kapcsolódva építészetről, illetve a magyarországi pajtákról lesz szó.

Szeptemberben indult és azóta mintegy 100 pajtát fog össze a Pajtakult komplex értékmentő és értékteremtő projektje, amely összefüggéseiben gondolkodik a hazánkban és a teljes Kárpát-medence területén levő pajtaépületek közösségi és kulturális hasznosításáról.

Fotó: Hype stáb

A zenei szakemberek, művészek, építészek, kommunikációs szakértők által életre hívott Pajtakult összefogja mindazon törekvéseket és szintetizálja mindazon tapasztalatokat, amelyek ebben a témában az elmúlt években egymástól függetlenül különböző helyszíneken elindultak. 

Az építészeti innováció magával hordozza, húzza, alakítja a közösségek mindennapjait is, a Pajtakult pedig előrevetíti azokat a jó megoldásokat, amelyek a közösségeket felszabadultabb, kulturáltabb együttléthez segíthetik, legyen az oktatás, szabadidő, kultúra vagy más közösségi találkozás.

A kétnapos konferencia első napja mindenki előtt nyitott, jegyek és további részletek ITT elérhetők.

A második napra a pajtatulajdonosokat és a fesztiválszövetség tagjait várják.

Borítókép: illusztráció. Nagy lehetőségek rejlenek a pajtákban és régi ipari épületekben (Fotó: Hype stáb)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.