Az összetartozás esszenciája Hamlettől Bartókig

– Amikor megszületett a MITEM ötlete, már akkor is hidakat szerettünk volna építeni a különböző kultúrák, művészetek, országok között, mert muszáj párbeszédet folytatni – mondta a VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó megnyitóján Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. A május 8-ig tartó fesztiválon összesen tizenegy ország tizenhárom előadását láthatja a közönség.

2022. 04. 22. 7:08
null
20220420 budapest nemzeti szinhaz VIII Mitem megnyito es kiallitas VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó hivatalos megnyitója havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet című előadásával kezdődött meg szerda este a Nemzeti Színházban a VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), amelynek mottójául idén Az ember tragédiája „Testvériséget hozván a világra” idézetét választották.
– A rendezvénysorozat tettekkel hirdeti a világnak, hogy igazi befogadó nemzet a miénk. A MITEM eltérő kultúrák, művészeti irányzatok, alkotói hitvallások nagyszerű olvasztótégelye

– hangsúlyozta a fesztivál ünnepélyes megnyitóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Mint emlékeztetett, soha nem volt olyan fontos az összetartozás, az összekapaszkodás eszméjét hirdetni, mint most, amikor a világunkat háború szaggatja. A változatos helyszíneken megvalósuló gazdag programkínálat az összetartozás esszenciája – a bizonyosságé, hogy nálunk jó találkozni, jó szakmai vitákat folytatni és lehetséges egy szebb jövőt álmodni.

– A MITEM egy olyan fesztivál, amely a háború és a koronavírus-járvány ellenére is megvalósul

– mutatott rá Fekete Péter, hozzátéve, hogy a fesztivál üzenetet visz szerte a világba és ide hívja a legjobbakat a világból.
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója felidézte, hogy amikor megszületett a MITEM ötlete, már akkor is hidakat szerettek volna építeni a különböző kultúrák, művészetek, országok között, mert muszáj párbeszédet folytatni.

– Az idei MITEM-mel a jövőre megrendezendő színházi olimpiát is beharangozzuk. Tovább nyitottunk a társművészetek felé, így a korábbi évekhez képest a táncművészet, a bábművészet, valamint a cirkuszművészet is megjelenik a programban, a színházi olimpián pedig az összes műfaj képviselteti magát

– mondta Vidnyánszky Attila, aki a MITEM programjai közül kiemelte a Szolidaritási nap Ukrajnáért címmel szervezett eseményeket. Április 24-én a kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház előadásában A boldogtalan című darabot felvételről, míg a kijevi DAKH Színház Ukrán tűz című koncert-színházi előadást élőben tekinthetik meg.
A megnyitón a Kaposvári Egyetem másodéves színészhallgatói adtak elő részletet a Bakkhánsnők című darabból, amelyet május 14-én mutatnak be a Nemzeti Színházban. A görög Theodórosz Terzopulosz rendezésében nem a klasszikus bakkhánsnők jelennek meg, hanem menekültek, a közelünkben zajló háborúból, illetve a világ összes háborújából. – Az előadással új kérdéseket szeretnénk feltenni, ám sajnos nem fogunk rá válaszokat kapni – jegyezte meg Theodórosz Terzopulosz, akinek Ámor című darabját nézhetik meg a MITEM-en április 23-án.
A programban szerepel a cseh Drak Színház a nonverbális, bűvészmutatványok sorozatából felépített Georges Méliès utolsó trükkje című produkció. De izgalmasnak ígérkezik a Bozsik Yvette rendezte, Matei Visniec drámája nyomán készült Bohóc kerestetik című táncszínházi előadás és a francia Valère Novarina Az árnyak játéka című darabja is.
 

 

Oskaras Korsunovas litván rendező Viripajev Delhi tánc című művét láthatja a közönség, ami egy egzisztencialista komédia, míg a zakopanei Witkie­witz Színház Stanislaw Ignacy Wit­kiewicz Egy kétfejű borjú metafizikája című darabját hozta el a MITEM-re. Megnézhetik Agata Duda-Gratz rendezését a litván Klaipèda Drámai Színház előadásában és az Emlékszel még Doli Belre? című, Kokan Mladenovic rendezte produkciót. Alessandro Serra olasz rendező Macbettu című darabjával érkezik a fesztiválra. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Joel Pommerat Ez a gyerek! című előadását Oleh Melnyicsuk rendezésé­ben tekinthetik meg.
Május 5. és 8. között az A O Show című különleges vietnami cirkuszi-mozgásszínházi produkciót tűzik műsorra a Fővárosi Nagycirkusznak az állatkert területén felépített hatalmas sátrában, míg a programsorozatot a Kaleidoszkóp – Hommage á Bartók Béla című est zárja.

Borítókép: A MITEM megnyitóján színészhallgatók adtak elő részletet a Bakkhánsnők című darabból (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.