Magyar közösségek zsinagógái

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal (MÉM MDK) és a Kassai Zsidó Hitközséggel együttműködve a magyarországi zsinagógaépítészetet bemutató kiállítást szervezett Kassán a Harang utcai zsinagógában Építs nekem hajlékot! címmel.

Magyar Nemzet
2022. 04. 26. 15:00
null
Fotó: Hack Robert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat az egyes zsinagógaépületek bemutatva ad képet a magyarországi zsidóság szakrális építészetéről. A készítők közel egy évezred alkotásaiból válogattak, hogy a zsinagógaépítészeti műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és történetüket széleskörűen bemutassák az érdeklődőknek. A középkori soproni zsinagógák, majd a barokk mádi és a klasszicista óbudai zsinagóga után a romantikus építészet gyöngyszemei: a pesti zsinagógák is megtekinthetőek a kiállítás képanyagában. A zsidóság emancipációjának fontos mérföldkövei voltak ezek az épületek, a 19–20. század fordulóján épült kupolás zsinagógákkal együtt (Győr, Nagyvárad, Szeged, Szabadka, Újvidék). A látogatók külön tablókon követhetik végig a kassai zsidóság szakrális épületeinek történetét, melyek a romantikus, valamint a 20. századi modern építészet gyöngyszemei.

A rendezvény nagyszabású kiállítássorozat része, melynek első állomását 2021 őszén láthatta a közönség Németországban, a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központ szervezésében. A kassai imaházakat bemutató sorozat a kiállítás szlovákiai állomásaihoz készült.

A tárlatot kísérő képekkel gazdagon illusztrált, szlovák–magyar kétnyelvű kiadvány a helyszínen megvásárolható. 

A kiállítás 2022. május 3. és június 26. között tekinthető meg.

Borítókép: A soproni Ó-zsinagóga (Hack Róbert/MÉM MDK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.