Moldvai népzene Budapesten

Moldvai népzene Budapesten címmel rendez konferenciát a Hagyományok Háza április 22-én. A szimpózium jelentőségét Varga Máté, az Intézmény folklór osztályának vezetője méltatja.

Magyar Nemzet
Forrás: Hagyományok Háza2022. 04. 20. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar népzenéről számos konferenciát rendeztek, de e tudományos események sorában a moldvai népzene témája különleges színfoltnak számít – állítja Varga Máté, aki Lipták Dániel zenésznek, a konferencia előadójának gondolatai idézi:

Ez a zene ősi magyar zene, sőt: a legősibb – vallják a radikálisok. Ez a zene idegenszerű, ezért vonzó és  izgalmas – lelkendeznek a liberálisok. Ez a zene idegenszerű, ezért taszító, de legalábbis gyanús – morognak a  konzervatívok.

E szavak jegyében kívánják érzékeltetni, hogy a moldvai népzene táncházi szerepéhez nagyon eltérő vélekedések társulnak. 

– A Kárpátok keleti lejtőjén túl élő moldvai magyarság – a moldvai csángók – a legarchaikusabb magyar népcsoport, ami régies nyelvállapotot, szokásokat, zenei és táncos hagyományokat őrzött meg mind a mai napig. Népzenéjük is különbözik az egykori történelmi Magyarországon élőkétől. Egyesek nagyon ősinek tartják, mintegy az etelközi, honfoglalás előtti idők kulturális tradícióit látják benne. Mások véleménye szerint – amit ma jellemzően városban, moldvai táncházakban hallunk, a furulya-hegedű-koboz-dob felállás – egy mesterséges formáció. A negyvenéves táncházmozgalomban a moldvai népzene és néptánc is meghatározó szerepet töltött be, az elért eredmények később visszakerültek az indulási területre, a moldvai falvak hagyományőrzőihez is, inspirálva az ott élők hasonló táncház-szervezését – részletezi a Hagyományok Háza folklór osztályának vezetője.

Hodorog András moldvai népzenész      Fotó: Csermák Zoltán

Népzenekutatók, néprajzkutatók, gyakorló táncházzenészek találkoznak április 22-én, és a moldvai csángóság köréből is hívnak onnan származó szakembereket. A program gerince a színházterem, viszont minden jelenlévőt be kívánnak vonni a közös munkába, így más tanácskozási formákat is használnak, hogy megismertessék és közkinccsé tegyék a témához kapcsolódó eltérő álláspontokat. A délutáni programban különböző pódiumbeszélgetések lesznek, és a hallgatóság is megoszthatja egymással gondolatait.

– Természetesen a népzene is átszövi a tanácskozást, a megnyitón, a kávészünetekben és az esti örömzene (jam session) és folkkocsma során különböző hangszerfelállásban játszanak ismert zenészek – hangsúlyozta Varga Máté.

A szimpózium ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az elhangzó anyagot streamelik, így azok java része mások számára is hozzáférhető lesz. További információkat ITT találnak.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Váradi Levente)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.