Snétberger Ferenc rangos német dzsesszzenei kitüntetést kapott

Németország legrangosabb dzsesszzenei díját vehette át gitár kategóriában Snétberger Ferenc tegnap este a brémai díjátadó gálán. A német díj (Deutscher Jazzpreis) harmincegy kategóriában díjazta a dzsessz legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit.

Magyar Nemzet
2022. 04. 28. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kimagasló művészi professzionalizmusuk és kreativitásuk, valamint a német és nemzetközi dzsessz területén elért eredményeik alapján választotta ki a legjobbakat a német dzsesszdíj zsűrije. A gitár kategória három jelöltje Snétberger Ferenc mellett Kalle Kalima finn gitárvirtuóz és Johan Leijonhufvud svéd jazz-zenész, gitáros és zeneszerző voltak. Snétberger Ferenc, aki improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően vált világszerte ismertté, örömmel vette át az inspirációt, improvizációt és innovációt megtestesítő díjat.

A gitárművész és zeneszerző szakmai munkája mellett 2011 óta támogatja az elsősorban roma, hátrányos helyzetű, kiemelten tehetséges fiatalok zenei képzését a Snétberger Program keretében.

A hosszú ideje Németországban élő Snétberger Ferenc korábban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Éremrend középkeresztjét, a Német Szövetségi érdemkeresztet, 2005-ben Liszt Ferenc-díjat, 2014-ben Kossuth-díjat kapott. Príma-díjas 2013-ban, majd 2014-ben a MOB Fair Play díjazottja lett művészeti kategóriában. 2015-ben Hazám-, 2018-ban Németországban JTI Trier Jazz Award díjjal tüntették ki.

Snétberger Ferencet legközelebb Budapesten a Zeneakadémia nagytermében hallhatjuk új zenei formációjával május 19-én.

Borítókép: Snétberger Ferenc gitárművész és zeneszerző (Fotó: Kleb Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.