Virtuózok a Magyar Zene Háza színpadán

Igazi virtuózok álltak tegnap a Magyar Zene Háza nagytermének színpadán. Meghallgatáson vettek részt, melyre egy szakemberekből álló grémium javaslata alapján kaptak meghívást. Azon magyar és külföldi résztvevők közül választottak, akik a Virtuózok különböző évadaiban már bizonyítottak. Színpadra lépett a Virtuózok Kamaraegyüttes is. A helyszín, a kortárs építészeti remekmű organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival, a színpad mögött a liget fáival méltó keretet adott a csodálatos előadásokhoz.

2022. 04. 26. 18:01
Virtuózok Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ámulat az első szó, ami eszébe jut a meghallgatáson részt vevő laikus, zeneszerető embernek. A fiatal virtuózok tudása, a mélyen átérzett művek magas színvonalú előadása lebilincselte a közönséget. Első alkalommal ült össze a neves hazai és nemzetközi zeneművészekből, továbbá a tehetségmenedzsmentben nagy gyakorlatot szerzett szakemberekből álló Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottság, a világhírű operaénekes-karmester, a Virtuózokat évek óta segítő Maestro Plácido Domingo vezetésével, hogy meghallgassa a fellépőket.

Az előjátszás célja az volt, hogy a bizottság a nap végén kiválassza azt a három tehetséget, akik bekerülnek a Virtuózok nemzetközi tehetséggondozó programjába.

A világhírű producer és promoter, Harvey Goldsmith, a több tíz milliós követőtáborral rendelkező horvát csellista szupersztár, Hauser és Simon Jones, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája tagja (International EMMY) vezetésével a következő két évadban – a Virtuózok nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül – kiemelt fellépéseket szerveznek számukra.

 

A meghallgatás két részben zajlott. Az első fordulóban minden résztvevő egy maximum 12 perces darabbal lépett fel a bizottság előtt, melynek tagjai: Keller András hegedűművész, karmester, Bogányi Gergely zongoraművész, Clara Dent oboaművész, Petar Culic gitárművész, Marta Domingo operaénekes, Hollerung Gábor karmester, valamint Eckhardt Gábor zongoraprofesszor, Kohán István klarinétművész-tanár és Simon Jones.

A bizottság kilenc virtuózt választott ki a nagyszerű előadások után, akik a második fordulóban újra színpadra álltak. Ebben a részben szintén 12 percben bizonyíthatták tudásukat. A kiválasztott fellépők: Lugosi-Fazekas Dániel Ali, klarinét, Rozsonits Ildikó, zongora, Ryan Martin Bradshaw, zongora, Csabay Zsuzsanna, fuvola, Balázs-Piri Soma, zongora, Daniel Matejca, hegedű, Boros Misi, zongora, Teo Gertler, hegedű, Eduard Kollert, hegedű.

Boros Misi. Fotó: Bach Máté

Keller András hegedűművész, karmester lapunk kérésére a bizottság döntése után elmondta véleményét a meghallgatott produkciókról. – Óriási élmény volt számomra ez a délután – árulta el Keller András. – Valóban kimagasló tehetségek játszottak. A mai délutánon egyértelműen megmutatta lényegét a program, amelynek az igazi nagy tehetségek felfedezése volt a célja. Nemcsak tehetségek, hanem rendkívüli személyiségek is, akik képesek hitelesen tolmácsolni a zenét és magával ragadni a nézőket, a szakmabelieket és a nem szakmabelieket. A három kiválasztott fiatal: Daniel Matejca, a fantasztikus hegedűs, Teo Gertler, a még fiatalabb fantasztikus hegedűs és Boros Misi zongoraművész. Ők nyerték meg ezt a válogatót. A zsűri véleménye alapján egyértelmű többséggel nyertek. Még külön javasoltam a csodálatos Ryan Martin Bradshaw zongoraművészt, aki a nagyon elmélyült Brahms-darabokat játszotta. Remélem, lesz támogatása a Virtuózok sorozatában. Gyönyörűen játszott Lugosi-Fazekas Dániel Ali klarinéton, Rozsonits Ildikó zongorán, Eduard Kollert is igazi virtuozitással hegedült. Mindenki nem nyerhette meg a válogatást, de ebben a sorozatban nincsenek vesztesek, és mindenkinek lesz további folytatás – mondta a hegedűművész.

Daniel Matejca. Fotó: Bach Máté

Álljon itt a hivatalos közlemény, mely felsorolja a győzteseket és a bizottság döntése alapján különdíjban részesült fellépőket is: „A Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottsága által 2022-ben kiválasztott fiatal tehetségek, akik számára kiemelt nemzetközi menedzsmentet biztosít majd a Virtuózok: Boros Misi (19, zongora, a Virtuózok első évadának korcsoportgyőztese); Daniel Matejca (16, hegedű, a Virtuózok V4+ cseh győztese); Teo Gertler (14, hegedű, a Virtuózok V4+ különdíjasa. Lugosi Ali klarinétművész a Virtuózok első abszolút győztese. A bizottság döntése alapján különdíjban részesültek: Lugosi Ali klarinétművész, a Virtuózok első abszolút győztese, Ryan Martin Bradshaw zongoraművész, a Virtuózok V4+ (2021) 14 éves szlovákiai győztese és Eduard Kollert hegedűművész. A Virtuózok Kamaraegyüttes a zsűri kiemelt különdíját kapta. A különdíj egy-egy szólókoncert lehetősége, valamint egy, a bizottság magyar elnöke, Keller András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója által felajánlott mesterkurzus.” Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere elmondta, óriási büszkeség, hogy egy ilyen, nemzetközi szakemberekből álló zsűri előtt mutathatták meg tehetségüket a Virtuózok felfedezettjei. Maestro Plácido Domingo a meghallgatás végén e szavakkal értékelte az ifjú művészek teljesítményét:

Azok, akiket ma meghallgattunk, mindannyian a klasszikus zene kiemelkedő, nagy tehetségei. Nagyon nehéz volt néhányat kiemelni közülük, hisz mind nagyszerű fiatal művész, korosztályuk legjobbjai. Köszönjük a fiataloknak, hogy ekkora szorgalommal, alázattal és kitartással szolgálják a művészetet, és általuk tovább él és virul a klasszikus zene

– összegezte Maestro Plácido Domingo.

Borítókép: Theo Gertler, Daniel Matejca, Maestro Plácido Domingo és Boros Misi (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.