Mongolok a moziban

Újabb történelmi kalandfilmet láthatunk hamarosan. Soós Péter filmje a magyar történelem talán legtragikusabb eseményét, a tatárjárást idézi meg. Az 1242 – A Nyugat kapujában címmel magyar–mongol–angol koprodukcióban készülő mozi 1,26 milliárd forintos gyártási támogatást kap a Nemzeti Filmintézettől, így a nagyszabású alkotás elkészítésének nincs akadálya.

Magyar Nemzet
2022. 05. 05. 18:00
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XIII. században játszódó film a tatárjárás tragikus eseménysorából azt a pillanatot idézi föl, amikor Batu kán, a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura a seregével Esztergom falai alá ér. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül– olvasható a film ismertetőjében.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az alkotók egy magyar, de világtörténelmi jelentőségű esemény mozifilmes feldolgozására vállalkoznak, hiszen – állítják a film készítői – beláthatatlan következményekkel járt volna , ha 1242 telének végén Batu kán nem fordítja vissza a seregeit Esztergom alól, hanem folytatja az előrenyomulást. 
A film az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól– írják az alkotók a közleményben.

Az 1242 – A Nyugat kapujában rendezője Soós Péter, aki fikciós munkái (Budapest Anno, Áldott állapot, Géniusz, az alkimista) mellett olyan tévésorozatok rendezőjeként is ismert, mint a Tűzvonalban, a Jóban Rosszban és a Hacktion.

A szerepekre több neves külföldi színész, az utómunkára pedig elismert, nemzetközi szakemberek mondtak igent. Sajtóértesülések szerint már le is szerződött a produkcióhoz Kevin Spacey, aki 2017-es zaklatási botrányai után egy időre a filmes szakma partvonalára szorult. Az amerikai színészről a rendező elárulta, hogy egy itáliai bíborost, a történet főgonoszát alakítja majd a filmben.Az ugyancsak világhírű Christopher Lambert egy agg magyar kereszteslovag szerepét vállalta el, Eric Roberts szintén magyar harcost, Ákos kapitányt alakítja, Terence Stamp pedig a narrátor lesz.
A film vágója várhatóan Kant Pan lesz, akit a Síró játék – The Crying Game című angol filmdrámáért jelöltek Oscar-díjra, az akciójeleneteket pedig Greg Powellre bízzák majd, aki egyebek mellett a James Bond-, a Mission Impossible-, a Bourne- vagy a Halálos iramban-filmekben bizonyított.

A Horváth Áron és Joan Lane forgatókönyvéből készülő történelmi film forgatása ősszel kezdődik, az előzetes információk szerint olyan helyszíneken, mint amilyen a visegrádi fellegvár vagy a bélapátfalvai ciszterci apátság.

A mozibemutatót a tervek szerint 2023 decemberében tartják.

Borítókép: Jelenet a Dzsingisz kán – a hódító című BBC történelmi filmből (Forrás: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.