Nem függetlennek hazudott, hanem vállaltan konzervatív újságíró

Megjelent Felföldi Zoltán lkötelezett publicista Radikálisan konzervatív című kötete.

2022. 05. 17. 11:00
Felföldi Zoltán Forrás: nemzetiforum.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha létezik informatív cím, hát Felföldi Zoltán Radikálisan konzervatív kötetéé feltétlenül az. S hogy mi a konzervativizmus, azt a könyv előszavában megtudhatjuk Lánczi Andrástól, aki szerint „a konzervatív gondolkodásmód egyik jellegzetessége, hogy nem elméleti babérokra tör, hanem főként konkrét eseményekkel, ügyekkel foglalkozik, és gyakran valaki ellen szól”. A professzor e mondatával egyúttal frappáns jellemzését is adja a szerzőnek, aki előszavában ekképpen jellemzi önmagát:

Egyszerre vagyok konzervatív és Orbán Viktor kormányának elkötelezett támogatója.

Világos beszéd, nem független, hanem elkötelezett publicista ­szövegeit tartjuk kezünkben. S teszem hozzá menten: független újságíró, újságírás nem létezik. Valamiféle értékeket követve él mindannyiunk, s annak megfelelően alkot a tollnok. Magyarországon a független újságírás abban merül ki, hogy elhallgatják, kérdésre letagadják, mi felé való elköteleződés szellemé­ben írnak a minket propagandistázó, ugyanakkor globalista sorvezetők mentén fogalmazó „kollégák”.
A kötet messzire nyúl vissza időben, amikor egy 1998-as Magyar Nemzet-cikkel indul, s menten követi azt egy tavalyi, így jutva el a neoliberalizmustól a progresszív liberalizmus és a totalitárius rendszerek azonosságáig.

Eme elméleti fejtegetések egyértelműen kiállták a múló idő aranypróbáját. Ellenben felette érdekes, vajon a napi eseményekre azon nyomban reagáló online jegyzetek mennyire tartósak.
Azt kell mondjam, Felföldi Zoltán esetében a tartósság vitathatatlan. Ott van mindjárt például a liberális sajtószabadság-értelmezés ironikus publicisztikája, amelyben a szerző libernyák bőrbe bújva oktatja Orbán Viktor miniszterelnököt.

Biztos mindahányan ismerik a kettős mércével kiszabott ítéletet, amikor is letiltanak, mondjuk ki, cenzúráznak nekik (függetleneknek) nem tetsző (konzervatív) szellemiségű cikkeket.
Szintén jó, hogy Felföldi Zoltán ellenzéki előválasztási jegyzetét újraolvasva felidézi a régi politikai garnitúrától elhatárolódó Momentumot, amely soraiba hívta Szabó Szabolcsot, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost. Csupa új arc, igaz? Csupa kezdő… Nem árt az emlékezet már csupán azért sem, mivel Szél Bernadett kiesett a parlamentből, Hadházyt pedig a Momentum ejtette.
Felföldi Zoltán: Radikálisan konzervatív. Antológia Kiadó, Lakitelek, 2022.

Borítókép: Felföldi Zoltán újságíró (Fotó: Nemzetifórum.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.