Döntsünk rekordot!

Az ország egyik legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját idén június 25-én immár huszadik alkalommal rendezik meg. A különleges kezdeményezéshez négyszázharmincegy kulturális intézmény csatlakozott, melyek több mint kétezer-ötszáz programmal várják a látogatókat szerte az országban. A Magyar Zene Házában tartott ma délelőtti sajtótájékoztatón Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Batta András, a Magyar Zene Háza főigazgatója, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó, az esemény szóvivője osztotta meg gondolatait az újragombolt hagyományok tematikájú estéről.

2022. 06. 15. 16:04
null
Fotó: TAMAS DOMBOVARI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jubileumához érkezett az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő nyári kulturális esemény, a Múzeumok Éjszakája. A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján kinyitják kapuikat a hazai múzeumok, és izgalmas tárlatvezetésekkel, koncertekkel, családi programokkal várják az érdeklődőket.

– Idén húszéves a Múzeumok Éjszakája. Emlékszem, 

amikor először hallottam, hogy Múzeumok Éjszakája, gondoltam magamban, ki fog elmenni éjszaka múzeumba, amikor nappal is lehet. S már a legelső alkalommal is rengetegen mentek, és akkor még nem érzékeltem, hogy egy új világ kezdődött el a múzeumok terén,

nevezetesen, hogy ezek a szent helyek, a múzsáknak szent helye kinyitja a kapuit, szokatlan időpontban nagyon sokan látogathatják a múzeumokat – hangsúlyozta Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza igazgatója.

Idén négyszázharmincegy intézmény több mint kétezer-ötszáz programja közül tudnak válogatni az érdeklődők. Látogatószámot tekintve is ez az ország egyik legnépszerűbb kulturális programja: átlagosan több mint háromszázezer belépést regisztrálnak évente ezen az estén a részt vevő intézmények.

A pandémia előtti időszakban, 2019-ben azonban mintegy négyszázezren voltak kíváncsiak országszerte az eseményre. 

Húszéves az a program, ami a magyar kulturális intézményrendszer és kínálat méltán legnépszerűbb rendezvénye minden esztendőben.

– S önök jól tudják, ami az ország egész területén az intézményrendszerünkben megjelenik, az valóban képes arra, hogy a sztenderd, ismert és a körön belül lévő közönségen kívül is kitárja a kulturális kínálatot – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Majd hozzátette: – Döntsünk rekordot a Múzeumok Éjszakája huszadik évében!

Ebben az esztendőben Szolnok városa mint kiemelt helyszín csatlakozott, ahol huszonhárom városi helyszínen várják változatos programok az érdeklődőket,

ezenkívül idén első alkalommal kilenc Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz – foglalta össze Szalay Ferenc, Szolnok megyei jogú város polgármestere a beharangozó sajtótájékoztatón.

 

Az Újragombolt hagyományok tematikára épülő program célja, hogy felkeltse az érdeklődést a kiállítóhelyek, közgyűjtemények iránt. Fontosnak tartják megmutatni, hogy hagyományainkat, értékeinket „újragombolva”, azaz újszerű módon, a XXI. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával tudják azt a múzeumok bemutatni.

Budapesten 2200 forintért érhetők el a kedvezményes árú felnőtt karszalagok, amelyek érvényesek az összes budapesti részt vevő intézménybe, míg a gyermekjegyekért (6–18 éves korig) 1000 forintot kell fizetni. Hatéves kor alatt a belépés ingyenes. 

Jegyek válthatók június 12-étől a múzeumok pénztárában vagy a Jegymester.hu oldalon. A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

Fotó: Hoppál Péter államtitkár (Forrás: Múzeumok Éjszakája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.