időjárás 26°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Filmben is kötelezők – Irodalmi művek filmadaptációi egész nyáron az M5-ön

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA
2022.06.26. 15:00 2022.06.28. 09:59
Filmben is kötelezők – Irodalmi művek filmadaptációi egész nyáron az M5-ön

A legnépszerűbb klasszikus olvasmányok most nemcsak a könyvek oldalain, hanem az M5 kulturális csatornán is szórakoztatják a közönséget a nyári estéken. Az elsők között, június 28-án este Shakespeare vígjátéka, a Szentivánéji álom debütál, a filmvászon ünnepelt csillagaival.

Hollywood legsikeresebb forgatókönyveinek alapját még napjainkban is gyakran klasszikus irodalmi művek adják. Az ezekből készült filmek legjavát az M5-ön is megnézhetik. A következő hetekben minden kedden, este 8 órától a nemzetközi szépirodalom legkiválóbb alkotásai elevenednek meg a csatornán: a többi között az 1999-es rendezésű, amerikai–angol–olasz produkció, a Szentivánéji álom, amely William Shakespeare világhírű művéből készült.

A halhatatlan vígjáték ideális alapanyagként szolgált a megfilmesítéshez, a romantikus atmoszférát és varázslatos szereplőket sztárszereposztás formálta teljessé. Az elvarázsolt erdőben a BAFTA- és Golden Globe-díjas Michelle Pfeiffer alakítja a Tündérkirálynőt, az Oscar- és Golden Globe-díjas Christian Bale Demetriusként tűnik fel, az álomgyár közkedvelt karakterszínésze, Stanley Tucci pedig a furfangos bajkeverő, Puck szerepében látható.

Film és irodalom – egész nyáron, minden kedd este a közmédia kulturális csatornáján:

– Július 5.,  V. Henrik (1989), r.: Kenneth Branagh, fsz.: Emma Thompson (Katalin), Kenneth Branagh (V. Henrik)

– Július 12., Anyegin  (1999), r.: Martha Fiennes, fsz.: Ralph Fiennes (Anyegin), Liv Tyler (Tatjána)

– Július 19., Anna Karenina (1997), r.: Bernard Rose, fsz.: Sophie Marceau (Anna Karenina) 

– Július 26., Cyrano de Bergerac (1990), r.: Jean-Paul Rappeneau, fsz.: Gérard Depardieu (Cyrano de Bergerac), Anne Brochet (Roxane)

– Augusztus 2., Szellem a házban (1992) r.: James Ivory, fsz.: Anthony Hopkins (Henry Wilcox), Emma Thompson (Margaret Schlegel)

– Augusztus 9., Jane Eyre (1996) r.: Franco Zeffirelli, fsz.: Charlotte Gainsbourg (Jane Eyre), William Hurt (Rochester);

– Augusztus 16., Tajtékos napok (2013) r.: Michel Gondry, fsz.: Audrey Tautou (Chloë), Romain Duris (Colin)

Borítókép: Jelenet a Szentivánéji álom című filmből (Fotó: Port.hu)

 

  

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.