Kulisszatitkok az Indul a bakterházról

Haumann Péter emlékére június 26-án 19.45-től újra a Duna műsorkínálatában a közönségkedvenc film. Lássunk néhány érdekességet a gombócdobálásos történeten túl.

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA2022. 06. 25. 15:00
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Indul a bakterház című 1980-as tévés produkció igazi kultuszfilmmé vált az elmúlt évtizedekben. A népszerű vígjáték ismét helyet kap a Duna műsorkínálatában: Haumann Péter munkássága előtt tisztelegve, június 26-án 19.45-től vetíti a csatorna. A film ikonikus jeleneteinek hátterét – amikor Olvasztó Imre véletlenül gombóccal dobta meg Koltai Róbertet – sokan ismerik, de akad még néhány érdekesség, amelyet csak kevesen tudnak. Íme egy rendhagyó összeállítás az MTVA archívumából válogatva.

1. Az Indul a bakterház Rideg Sándor első, 1943-ban megjelent azonos című regényéből készült, amely a rendező, Mihályfy Sándor édesanyja kívánságára készült el. Az asszony ugyanis rajongott a bohókás történetért, amelyet 1979-ben filmre is vihetett a fia.

2. A regény megjelenése előtt, 1939-től a Népszava című folyóiratban folytatásokban jelent meg a történet.

3. A pasaréti válogatón több mint háromezer gyereket hallgattak meg. Mezítláb érkezett meg a 13 éves Olvasztó Imre, aki később eljátszhatta a gyermekfőszerepet, Regős Bendegúz karakterét. A rendező arra kérte a kiskamaszt, hogy csibészségét bizonyítandó, billentse őt fenékbe, és mivel a fiú nem hezitált megtenni ezt, rögtön le is szerződtették.

4. Eredetileg Bencze Ferencet választották ki a Bakter szerepére, de egy váratlan egészségügyi probléma miatt nem tudta vállalni a forgatást, ezért Koltai Róbertet kérték fel helyette.

5. Noha élete legjobb élményeként emlegette a forgatást, Olvasztó Imre két dolgot nem szívelt: utált lovagolni és fájt neki, amikor megkapta az első pofont filmbéli édesanyjától, Molnár Piroskától.

6. Haumann Péter életét végigkísérte a Patás szerepe: több verekedést is megakadályozott a film kultikus jelenetének felidézésével, és évtizedekig utánaszóltak az utcán, hogy „Sanyikám”.

7. A filmben szereplő kutya olykor megmakacsolta magát; hiába készítette fel az idomárja, nem volt hajlandó teljesíteni a parancsokat – emiatt néhányszor felfüggesztették a forgatást.

8. Forgattak Vecsésen, egy mocsárban is, ahova a fél település kiözönlött bámészkodni. Olvasztó Imrének le kellett volna vennie a nadrágját a jelenetben, de a tömeg láttán annyira zavarba jött, hogy elindult haza és otthagyta a stábot.

9. A regénynek megjelent a folytatása is, Gyorsul a bakterház címmel. Habár a film közönségsiker volt és ennek nyomán tervezték, hogy továbbviszik a történetet, nem lett második része.

10. A film egyik szerelmi jelenetét külön vették fel, Koltai Róbert és Pécsi Ildikó nem közösen szerepeltek rajta. Csak a filmet megnézve szembesültek vele, hogy mi történik a Megy a gőzös Kanizsára című nóta alatt.

(Forrás: Vasárnap délutáni beszélgetés – Indul a bakterház (1980); Regős Bendegúztól Szakállas Ábelig – Beszélgetés Mihályfy Sándorral (2002)

Indul a bakterházHaumann Péter emlékére, június 26-án, 19.45-től a Dunán!

Borítókép: Csákányi László (Buga Jóska), Horváth Teri (Banya), Pécsi Ildikó (Csámpás Rozi) és Haumann Péter (Patás) (Fotó: MTI/Sárközi Ágnes)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.