Több mint 170 éves nyomdagépet használtak a Most vagy soha! forgatásán

A Nemzeti Múzeum után az 1848. március 15-i események másik emblematikus helyszínén, a budai Várban folytatódtak a Most vagy soha! látványos felvételei. Az erődítményen belül a reformkorban József kaszárnyaként ismert Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épületben forgatott a stáb. Pontosan ott, ahol 174 évvel ezelőtt a pesti tömeg, élén a márciusi ifjakkal, kimentette börtönéből a sajtóvétségért elítélt író-politikust, Táncsics Mihályt.

Magyar Nemzet
2022. 06. 22. 12:20
null
Forrás: Most vagy soha! Produkció
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A film készítői korabeli krónikák leírásait követve rögzítették az egykor ezen a helyen lezajlott eseményeket: ahogy délután négy órakor az emberek odaérnek a hevenyészetten védett épülethez, lefeszítik a földszinti cella ablakára szegezett deszkákat, majd az ablakon át kiemelik, hintóba teszik Táncsicsot (akkori nevén Mihajlo Stančić-ot). A sikeres akció után az emberek kifogták a lovakat, és maguk húzták a nap sztárjának szekerét le a várból az „Éljen Stancsics!, Éljen a forradalom! Vesszen Metternich!” jelszavakat skandálva. A forgatás kedvéért az 1848-as utcaképet is újraalkották az itt játszódó események mind hitelesebb megörökítéséhez.

Talán ilyen volt az utcakép Fotó: Most vagy soha! Produkció

A Vár után a stáb a Kincsem Park régi mázsaházában folytatta a munkát, ami a filmben a Landerer nyomdát „alakítja”. A helyszín kiválasztása mellett többek közt az szólt, hogy ennek az épületnek kialakítása, ablakai hasonlítottak a legjobban a korabeli képeken látott nyomda szerkezetéhez. De nem csak ez járult hozzá az ide kapcsolódó rész, a forradalmi kiáltványok – Nemzeti dal, 12 pont – kinyomtatásának valósághű felelevenítéséhez. A felvételekhez sikerült szerezni egy 1840-es évekbeli, rendkívül ritka nyomdagépet, aminek a kezelését és szereplők betanítását egy harmadik generációs nyomdász látta el. 

Réges-régi nyomdatechnikát tanulnak színészeink  Fotó: Most vagy soha! produkció

Sokat hozzátett ez a berendezés az itt játszódó események megidézéséhez. Érezni lehetett a felvételek alatt, hogy a fiatal színészeket szinte bűvöletbe ejtette a szerkezet, hiszen az már abban az időben működött, amelyben a Most vagy soha! játszódik. Természetesen a muzeális darab abban a jelenetben már nem szerepelt, amikor a történet szerint pár nyomdagépet meg kellett rongálni. Ahhoz replikákat használt a stáb.

A Most vagy soha! forgatási munkálatai ezen a héten a komáromi erőd falai közt folytatódnak.

Borítókép: A felvételhez a hajdani utcaképet is újraalkották (Fotó: Most vagy soha! produkció)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.