Újragombolt hagyományok

A május végén megnyitott Néprajzi Múzeumban tartották ma délután a Múzeumok éjszakája nyitóeseményét. Csák János kulturális és innovációs miniszter indította útnak a 2022-es eseménysorozatot, amely országszerte mintegy 430 helyszínen több mint 2500 programmal zajlik egészen hajnalig – kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal, kézműves-foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal.

2022. 06. 25. 17:23
null
Fotó: Dutkay Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csák János miniszter beszédében elmondta, hogy ezen az estén közösen, együtt ünnepelhetjük a kultúrát, csodálhatjuk meg a műalkotásokat, tanulmányozhatjuk a technikai vívmányokat, vehetünk részt a változatos kísérőprogramokon, és magunkba szívhatjuk a régi korokkal való találkozások szellemiségét és lelkiségét.

– Amikor néhány hete megnyitottuk a Néprajzi Múzeumot, arról beszélgettünk, hogy a múzeum egyrészt tárgyak gyűjteménye – sorolta Csák János. 

– A mi magyar örökségünk és a világ örökségének gyűjteménye. A néprajzi jellegű emlékektől kezdve egészen a mai használati tárgyakig találunk a vitrinekben tárgyakat, amelyek mind hozzátartoznak a kultúránkhoz.

Kiemelte, hogy a múzeum nemcsak tárgyaknak ad helyet, hanem a szórakozásnak is, és van egy harmadik oldala, ahol kreatív műhelytalálkozókat lehet tartani.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója is köszöntötte a résztvevőket. Bemutattak egy kisfilmet, melyben Für Anikó színésznő fedezte fel a múzeum épületét. Für Anikó az előző évben az épülő terekben járt. A felvétel az épület akkori és mostani állapotát mutatta be. 

Az eseményen részt vett olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó is, aki ebben az évben a rendezvénysorozat mellé állt, hogy az esemény szóvivőjeként népszerűsítse.

A szervezők abban bíznak, hogy idén nemcsak meg fogják közelíteni, de látogatószámban meg is döntik a korábbi évek látogatottsági adatait. Az elmúlt esztendőkben mintegy 400 ezer látogatói belépést regisztráltak ezen a programon az intézmények. Ezzel az ország legnépszerűbb rendezvényévé vált. 

Nincs még egy olyan kulturális esemény hazánkban, amely akár megközelítené ezt a számot.

A rendezvény hivatalos oldalán, a Muzej.hu-n helyszín, időpont és programtípus szerint is válogathatnak az érdeklődők az események között. A szervezők az este folyamán élő közvetítésekkel jelentkeznek a közösségi oldalukon.

 

Ebben az évben az újragombolt hagyományok az esemény szlogenje, így számos múzeum programja e köré a fogalom köré épül. 

A szervezők ezzel arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy a klasszikus kultúra képviselői, mint a múzeumok is fel tudják venni a versenyt a fejlett audiovizuális eszközöket kínáló, könnyebben fogyasztható szórakoztató lehetőségekkel.

Ezért a hagyományainkat, kulturális örökségünket bemutató intézmények ezen a napon is igyekeznek minél élményszerűbben, minél látványosabban, a modern technikát segítségül híva szólni az érdeklődőkhöz, különösképpen a következő nemzedékekhez. 

Az esemény 2022-es kiemelt helyszíne Szolnok, ahol több mint 30 helyszínen várják az érdeklődőket a mai estén.

A fővárosban idén is egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni a csatlakozott programhelyszíneket. 

A felnőttkarszalag 2200, a gyermekkarszalag (6–18 éves korig) 1000 forint, amely idén nem érvényes a tömegközlekedési eszközökön, csak a múzeumi körjáratokon. Idén az ukrán menekültstátust igazoló személyek ingyenesen látogathatják a rendezvényt.

A Múzeumok éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5, támogatói a SZTAKI és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal.

Borítókép: Csák János a megnyitón (Fotó: Múzeumok éjszakája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.