A legnagyobb olasz városokba kaptak meghívást a Cziffra György-emlékév programjai

Júliustól decemberig többek közt Imola, Milánó, Torinó és Róma látja vendégül a Cziffra 100 emlékév programjait. Balázs János, az emlékév művészeti vezetője mellett neves művészek és fiatal tehetségek is fellépnek a nemzetközi programokon.

Magyar Nemzet
2022. 07. 07. 17:16
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyszerű magyar zongoraművész, Cziffra György születésének 100. évfordulójára szervezett emlékév sűrű nemzetközi előadássorozattal biztosítja, hogy Párizs, Genf, London, Doha és Bécs mellett számos olasz nagyvárosban is nagyszabású koncertsorozat idézze fel az előadóművész emlékét.

Párizsban Eötvös Péter új zongoraversenyét mutattuk be a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával, a Bécsben és Londonban szervezett koncerteken fiatal magyar tehetségek is bemutatkoztak. Remélem, olaszországi meghívásaink is tovább erősítik zenei nagyhatalomként elkönyvelt jelenlétünket a világban, továbbá hogy mottónk, »a zene szabadsága« minden egyes koncerttel egyre nagyobb utat tör az általunk képviselt szabad, kötöttségektől mentes zenei felfogásnak – fogalmazott Balázs János, az emlékév megálmodója és a budapesti Cziffra Fesztivál alapítója.

A „zene szabadsága” mottó mögötti művészeti koncepció ritka és különleges élményt ígér, ugyanis Cziffra nemcsak virtuozitásáról, de rendszeres rögtönzéseiről is ismert volt. A zenei identitását számos hatás érte, melyet szabadon, kötöttségektől mentesen épített be előadó-művészetébe. Balázs János nemcsak felidézi és gondozza ezt a stílust, de azt is szeretné elérni, hogy a spontán zenei invenció helyet találjon a klasszikus koncertpódiumokon is. Az emlékév nemzetközi programjai erre is kiváló alkalmat biztosítanak.

Cziffra virtuóz játékmódjának ikonikus eleme volt az improvizáció, melyet jómagam is szívesen használok koncertjeimen, kadenciákban és átiratokban egyaránt, sőt akár közösen rögtönözve jazz-, népi vagy hagyományos cigányzenekarokkal is – nyilatkozta a Kossuth-díjas zongoraművész.

A programsorozat Itália legnagyobb városaiba kapott meghívást. Az egyik legpatinásabb olasz művészeti esemény, az Emilia Romagna Fesztivál rögtön két teljes napot is a Cziffra 100 programsorozatnak szentel koncertekkel és kiállítással. A fellépő művészek között lesznek fiatal virtuózok, mint Devich Gergely, Janszó Orsolya és Borbély László, a második napon pedig Balázs János és ifj. Sárközy Lajos a zenekarával lesz az est főszereplője. Július 14-én Fülei Balázs a Nápoly melletti Teanóba látogat, a Teano Archeologie Museumban ad szólókoncertet. Novemberben Milánó és Torinó a folytatás, ahol – a neves Verbier Fesztivál kamarazenekarát is irányító – Takács-Nagy Gábor vezényletével az Anima Musicae Kamaraegyüttes lép fel. Torinóban emellett a közönség megtekintheti a Cziffra György életét feldolgozó, A Virtuóz című filmalkotást is. Az Olaszországot körülölelő programsorozat záróeseményére Rómában, az olasz zenei élet egyik központjában, a Conservatorio de Musica Santa Ceciliában kerül sor. 

A Cziffra 100 koncertjeiről a Cziffra100.com weboldalon, illetve Facebook-oldalon tájékozódhatnak.

Borítókép: Lajkó Félix és Balázs János a koncertsorozat egyik állomásán (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.