Együttműködési megállapodást írt alá a KIM és az MMA

Megkezdődött a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közösen megszervezett kétnapos kulturális diplomáciai értekezlete, amelyen együttműködési megállapodást kötött a KIM és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A dokumentumot Csaba Gábor kulturális diplomáciáért és a külföldi magyar kulturális intézetekért felelős helyettes államtitkár és Richly Gábor, az MMA főtitkára írta alá.

Magyar Nemzet
2022. 07. 06. 13:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csák János kulturális és innovációs miniszter az MMA székházában, a Pesti Vigadóban tartott nyitórendezvényen elmondta, hogy a magyar kulturális nemzetközi intézményhálózat soha nem volt olyan erős, mint ma. Mint kiemelte, az intézetek feladata, hogy képesek legyenek megfogalmazni a magyar kultúrát úgy, hogy azt egy nyolcéves gyerek, egy politikus vagy egy üzletember is megértse. Az eseményen a miniszter az identitás fontosságát hangsúlyozta, amely szerinte akkor ér valamit, ha azt átfordítjuk önrendelkezésre, majd cselekvésre.

Csák János emlékeztetett, hogy idén ünnepeljük Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter hivatalba lépésének századik évfordulóját. A miniszter – Klebelsberg székfoglalóját idézve – hangsúlyozta, hogy egy lehetőségünk van, a kultúránk fejlesztése, amelynek alapja a kultúrkiválóság és a kulturális akadálymentesítés. Egyetlen magyart sem hagyhatunk el, minden gyereket meg kell szólítanunk, akkor lesz a magyar kultúra együtt erős. Hozzátette: ha a gyorsan változó világban nem leszünk képesek arra, hogy a kultúrában innovációkat hozzunk létre, akkor nem lesz magyar jövő.

Csák János kulturális és innovációs miniszter az MMA székházában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte: az MMA 2011-es köztestületté válását követően rövid időn belül kialakította nemzetközi stratégiáját, és programok hosszú sorát valósította meg. Több ezer kulturális-művészeti programot szervezett, intézményeikben több millió látogató fordult meg, intézménycsaládjuk folyamatosan bővült. Számos külföldi művészeti akadémiával és kulturális intézettel vette fel a kapcsolatot, emellett több mint negyven határon túli művészeti szervezettel, folyóirattal, kiadóval, egyetemmel, múzeummal, színházzal áll szakmai együttműködésben. Mint mondta, a köztestület külhoni megismertetését segítette, hogy bekapcsolódott például a 2013-as EKF-projektbe Kassán, a V4-évfordulós programsorozatba vagy az olasz–magyar, illetve izraeli–magyar kulturális évadokba. Programjaik megjelentek többek között Párizsban, Ljubljanában, Németország és Oroszország városaiban, de Kínában és Dél-Koreában is.

Mint rámutatott, céljaik közé tartozik, hogy kiemelkedő kortárs művészeti értékeinket az eddiginél is hatékonyabban jeleníthessék meg a nemzetközi kulturális piacon, minél szervezettebbé, tervezhetőbbé tegyék az MMA-hoz kapcsolódó művészek és elméleti szakemberek külföldi bemutatkozásait.

Vashegyi György mindezek miatt fontosnak tartja, hogy az áprilisban az MMA és a KKM között született együttműködési megállapodást megújított formában a közelmúltban megalakult KIM-mel is megkössék. Közös programjaik elsősorban a külföldi magyar kulturális központok, a Liszt-intézetek bevonásával valósulnak meg, és megkülönböztetett figyelmet fordítanak a legtágabb értelemben vett közösségükhöz tartozó művészek kiemelkedő eredményeinek külföldi bemutatására.

Vashegyi György, az MMA elnöke a rendezvényen. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kívánom, hogy a mostani tanácskozás az együttműködés új kezdete legyen, találjunk további utakat és kapcsolódási pontokat közös kincsünk, az egyedülállóan szépséges és gazdag magyar művészet magas színvonalú, méltó nemzetközi megismertetésére – zárta szavait.

A kulturális értekezletet minden évben megrendezik a kulturális diplomáciai feladatokat ellátó diplomaták számára, akik több szakmai előadást hallgathatnak meg a kulturális területet érintő aktualitásokról. Az eseményen találkozhatnak a hazai kulturális intézmények vezetőivel is, akik előadásokat tartanak az együttműködési lehetőségekről. Bemutatkozik a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Veszprém–Balaton 2023 EKF-program, a Hagyományok Háza, a Nemzeti Tehetség Központ és Debrecen városa is.

Az értekezlet második napján Csák János szakmai műhelybeszélgetést tart a KIM szakmai felügyelete alá kerülő külföldi magyar kulturális intézetek vezetőinek.

Borítókép: Csaba Gábor kulturális diplomáciáért és a külföldi magyar kulturális intézetekért felelős helyettes államtitkár és Richly Gábor, az MMA főtitkára együttműködési megállapodást ír alá a kulturális diplomáciai értekezleten (MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.