Barokk udvarlás

A barokk kor udvari muzsikája szól Szentendre barokk udvaraiban ezen a héten csütörtök estétől vasárnapig. Korhű hangszereken, korabeli játéktechnikával elevenedik meg a XVII–XVIII. század európai polgári miliője a barokk zenetörténet remekei segítségével. Egy különleges időutazásra várja az érdeklődőket a Szentendrei Teátrum minifesztiválja, a török pusztítás után barokk építészeti remekekkel újra épült ezeréves festői kisváros történelmi emlékei között.

2022. 08. 10. 13:37
null
Forrás: Szentendrei Teátrum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa nyári régizenei fesztiváljainak hangulatát hozza Szentendre belvárosába a Barokk udvarlás, amelynek hangulatos helyszínei a kultikus, történelmi épületek hűs udvarai. A historikus előadás legendás mestere, Sigiswald Kuijken egyetlen magyar tanítványa, a minifesztivál művészeti vezetője, Illés Szabolcs barokkhegedűs vezetésével korhű hangszereken szólalnak meg a XVII–XVIII. századi művek, bepillantást engedve a korszak udvari muzsikájába. A fesztivál közreműködői között a hazai régizenejátszás neves művészeit találjuk, akik rendszeres fellépői külföldi fesztiváloknak, hangversenyeknek. Többek között fellép Edőcs Fanni, Bereczki Julianna csembalóművész, Lachegyi Anna viola da gamba és barokk csellóművész, Budai Dávid viola da gamba művész, a barokk improvizáció specialistája, Gyurina Zsuzsanna barokk fuvolaművész és Hegyi Barnabás kontratenor énekes. A fesztivál életre kelti a XXI. század barokk zenekarát, amelyhez az Illés Szabolcs által vezetett V. Nemzetközi Régizenei Akadémia művésztanárai és növendékei is csatlakoznak. 

A három nap három területre kalauzolja a közönséget: pénteken az olasz, szombaton a német, vasárnap az angol és a francia barokk zenével találkozhatunk. Nem hiányozhat ebből az operák világa sem. Pergolesi La serva padronája Novák Eszter kortalan-kortárs rendezésében, Zemlényi Eszter és Hámori Szabolcs énekesek, valamint Vatamány Atanáz színművész előadásában szólal meg, természetesen korhű hangszereken kísérve. 

Lehull a lepel a „kamubarokkról” is: kiderül, melyek azok a népszerű művek, amelyek nem is több száz évesek, hanem XX. századi hamisítványok, híres zeneszerzők nevével sikeresen eladott stílusgyakorlatok. Ugyanakkor belehallgathatunk a valódi barokk zenébe: az olasz, a német, a francia és az angol consort muzsika és az énekes repertoár remekeibe is. 

A vasárnapi matiné koncerten barokk hangszersimogatón ismerkedhetnek meg a gyerekek a kor különleges hangszereivel, de egy kocsmai barokk improvizációs jam session és barokk táncház is várja az érdeklődőket. 

A hangversenyek mellett mindennap ingyenes minikoncertekkel is találkozhat a közönség: a Szerb Múzeum udvarán és az Új Műhely Galéria belső udvarán az olasz, a német, a francia és az angol barokk consort zene remekműveit hallgathatjuk frissítő italok és cukrászsütemények élvezete közben.

További információk és jegyvásárlás itt.

Borítókép: A fesztivál zenei vezetője, Illés Szabolcs (Fotó: Szentendrei Teátrum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.