Művészet, borok, Duna-part

A nyár utolsó hétvégéjén Szentendre megmutatja sajátos értékeit a kultúra és a vendéglátás területén, mától vasárnapig igazi mediterrán élet tölti meg a belvárost. A Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál műfajilag és tematikailag sokszínű programjai között koncertek, tárlatok, esti fényfestés, térzenei előadások, táncszínház, borkorzó és a közkedvelt templomdombi közösségi festés is várja a látogatókat.

2022. 08. 26. 9:00
null
Szentendre, 2020. augusztus 29. Fényfestés a szentendrei Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválon a Fő téren 2020. augusztus 29-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hangulatos Duna-parti város hagyományos nyárbúcsúztató eseményét, a Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivált immár tizenhetedik alkalommal rendezi meg augusztus 26. és 28. között a Szentendrei Kulturális Központ a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak össze­fogásával. 

A kulturális programok mellett a borok kedvelőinek is különleges élményben lehet részük a fesztiválon, ugyanis a Duna-korzó három napra borkorzóvá alakul, ahol a kiállítók borkülönlegességekkel készülnek, de a dzsessz­kedvelőknek is érdemes ellátogatni Szentendrére.


Ezen a hétvégén a város kiállítóterei rendkívüli nyitvatartással, 12 órától 22 óráig fogadják a látogatókat. A ­Ferenczy Múzeumi Centrum izgalmas programokkal készül. A múzeum Szentendre-termében ma délután Az idő metszetben címmel Vas István életművéhez kapcsolódó kiállítást láthatnak. 

Vas István, a klasszikusan modern költő, a Nyugat harmadik nemzedékének tagja személyét és izgalmas életművét számos közintézmény és magánszemély gyűjteményéből válogatva mutatják be a tárlaton, 

míg a Kmetty Múzeumban a Kmetty János művészetét bemutató, Fókuszban a tájképek című tárlatot tekinthetik meg Bodonyi Emőke kurátori tárlatvezetésével. Szintén pénteken a PhotoLab – Vajda Múzeumban Passing Time címmel Deim Balázs fotókiállítását láthatják Kopin Katalin kurátor és a művész tárlatvezetésével.
 

Szombaton kora este a Vas István szerelmei című előadást hallgathatják meg az érdeklődők a Ferenczy Múzeum­ban, 20 óra 30 perctől pedig zseblámpás felfedezőtúrát tartanak Komáromi-Raisz Borbála vezetésével. A vasárnapi zárónapon 17 órától Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész Szellemek találkozása című kiállítását nézhetik meg, Muladi Brigitta kurátor tárlatvezetésével a Szentendrei Képtárban. 

Este 18 órától Anna Mark Árnyékok és jelek című retrospektív kiállításában tart tárlatvezetést Cserba Júlia művészettörténész a Ferenczy Múzeum­ban. A Párizsban élő és ma is alkotó Anna Mark 1928-ban született, 1956-ban hagyta el Magyarországot, 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit. Olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, amelyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása.
 

A tárlatokon túl a P’Art mozi gazdag filmkínálattal, a Szentendrei Teát­rum kulturális előadással, a Tourinform-iroda tematikus városi sétákkal készül, a Dunaparti Művelődési Házban napközben játszótér, ügyességi játék, kézműves-foglalkozás és bábszínház várja a gyerekeket, este pedig látványos fényfestésben gyönyörködhetnek a látogatók a város főterén. A főtér felett magasodó Templomdombon ismét megrendezik a nagy népszerűségnek örvendő zenés közösségi festést, 

melyen az éjjelt és a nappalt festhetik meg egy hatalmas, kifeszített vászonra a festeni vágyók.
Idén is szélesre tárják műhelyük, üzletük kapuját a szentendrei lokálpatrióták a Házak, udvarok, házigazdák néven ismert programsorozatban. A látogatók nemcsak a szentendrei udvarokba nyernek betekintést, hanem találkozhatnak az ott lakókkal, a műhely-, üzlettulajdonosokkal, és megismerhetik munkájukat, életüket. Emellett mindhárom nap színvonalas koncertek várják a közönséget. A Dunakorzón felállított nagyszínpadon fellép Horányi Juli és Oláh Dezső, a Dunakanyar Jazz Quartet és Pocsai Kriszta, de koncertet ad a PASO, a Söndörgő-Konyha zenekar és a Ladánybene 27.
A rendezvény ingyenes, ám egyes programjai belépőjeggyel látogathatók. A részletes programleírás a fesztivál weboldalán (Szentendreéjjelnappalnyitva.hu) érhető el.

Borítókép: Fényfestés a tavalyi fesztiválon (Fotó: Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.