Szívet-lelket erősítő folklórfesztivál

Színvonalas produkciókkal várja az érdeklődőket a 29. Summerfest nemzetközi folklórfesztivál és összművészeti fesztivál magyar kincsestár Százhalombattán augusztus 22-ig. A népművészet mellett megjelenik a kortárs táncművészet és a színház is a rendezvényen, amelynek programjairól Szigetvári József fesztiváligazgató beszélt lapunknak.

2022. 08. 13. 7:00
null
Fotó: Jozsef Szaka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk egyik legnagyobb nemzetközi folklóreseménye a Summerfest fesztivál, amelyen 1994 óta 112 országból csaknem ötvenezer résztvevő lépett fel. Noha az elmúlt két évben a pandémia miatt a külföldi művészek nem lehettek jelen a rendezvényen, idén több produkció érkezik a Kárpát-medencéből.

Szigetvári József fesztiváligazgató elmondása szerint a Summerfest jó alkalom arra, hogy a saját hagyományain­kat megéljük, s hogy identitásunk megerősítése által közösségeink új erőre kapjanak.

 – Ezért nyitottuk fel már tavaly a magyar kincsestárat, hogy előszedjünk mindent, ami szívünket, lelkünket erősíti – emelte ki, majd hozzáfűzte:

 a magyar kincsestár nem kisebb dologra vállalkozik, mint arra, hogy felfedezze és bemutassa mindazt a szellemi, kulturális örökséget, ami itthon körülvesz bennünket, csak nem mindig kap kellő hangsúlyt.

A Summerfest tartalmas, összművészeti programokat kínál minden korosztálynak. Szigetvári József elmondta, hogy a népművészet mellett megjelenik a kortárs táncművészet és a színház is, mégpedig az autentikus kultúrához kapcsolódva.

A közönség láthatja a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadását, amelyről a The New York Times azt írta, hogy a világon a legjobb Carmina Burana. Ez Juronics Tamásnak köszönhető, aki néptánc tagozaton végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán, s a koreo­gráfiáiban mindig ott rejtőzik az archaikus tudás

– fejtette ki Szigetvári József, aki arról is szólt, hogy a fesztivál kiemelt díszvendége Kárpátalja. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház A helység kalapácsa című előadását hozza el a közönségnek.

A fesztiváligazgató szerint erkölcsi és lelki értelemben is példaértékű, hogy a háború sújtotta színház nem egy sorsmarcangoló tragédiával áll színpadra, hanem a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva egy komédiával.

A Summerfesten a hazai hivatásos társulatok legjobbjai lépnek fel.                    Fotó: Summerfest fesztivál

Mint megtudtuk, a Summerfest központi gondolata az ünnep, az emberi lét egyik legszebb eseményéhez a találkozáshoz és az ígérettételhez, vagyis az esküvőhöz, a családi élet kezdetéhez kötődik. Az Ásó, kapa, nagyharang – Menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadás Szigetvári József ötlete alapján valósult meg, aki a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház együttes és művészeti igazgatója. A hat tájegység néptáncát bemutató, egyedülálló produkcióban Magyarország legjobb együttesei lépnek színpadra: a Csokonai-díjas Forrás Néptáncegyüttes (Független Színház, Százhalombatta), a többszörös Ki mit tud? győztes Nyírség Táncegyüttes (Nyíregyháza), a Príma Primissima-díjas Jászság Népi Együttes (Jászberény), a Debreceni Népi Együttes, a Bartina Néptáncegyüttes (Szekszárd), az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes (Budapest). Mintegy kétszáz felnőtt táncost és csaknem száz gyermek táncost láthat a közönség.

Az előadás felemelő történelmi utazás, amelyben a falusi esküvő játékossága éppúgy megjelenik, mint például a menyasszonykontyolás drámaisága

– mutatott rá Szigetvári József.
A táncos produkciók közül kiemelkedik a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Mestermunka című táncszínházi előadása, s üde színfoltot jelent az új utakat kereső Urban Verbunk Táncegyüttes néptáncra épülő látványszínháza. 

Emellett a Summerfesten különleges zenei élményben lehet része a közönségnek: koncertet ad a Cimbaliband, a Kalyi Jag, a Rézeleje és a Kolo zenekar. Továbbá fellépnek a hazai hivatásos társulatok legjobbjai: a Magyar Állami Népi Együttes, A Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes, valamint az imént már említett Szegedi Kortárs Balett is.

Szigetvári József elmondta, hogy a családi- és gyermekprogramok idén a hungarikumok köré épülnek: a gyerekek találkozhatnak több tájegység népviseletével, valamint busókkal, komondorral, sólyommal és kalocsai pingálóasszonyokkal. A mindig furfangos, győztes Vitéz László és a Bahorka Társulat gyerekelőadása is várja a kicsiket.

A rendezvényen több tájegység népviseletével találkozhatnak a gyerekek.                       Fotó: Summerfest fesztivál

A tárlatok is az ünnephez kapcsolódnak: Bajkó Bence fiatal népi iparművész maszatos selyemből készült viseletkiállítását és az Iharos Népművészeti Egyesület tárgyi kiállítását tekinthetik meg a látogatók.

Az eseményeknek a Barátság Kulturális Központ (Százhalombatta, Szent István tér 5.), és annak külső helyszínei adnak otthont. A részletes program a Summerfest fesztivál honlapján érhető el.

Borítókép: A Summerfesten a gyerekek is megismerkedhetnek a magyar kincsestárral (Forrás: Summerfest fesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.