Totál metál évszázad

Kalapács József életműkoncerttől remegnek majd az ablakok a Budapest Park könyékén élők lakásában augusztus 12-én. A buli címe 60 év totál, 40 év metál! Amúgy az énekes első alkalommal lép a park színpadára. Méghozzá kivételesen hosszú koncerttel, amelyen zúzza majd a Pokolgép, az Omen, a Hard, olyan vendégekkel, mint Vikidál Gyula, Paksi Endre, Rudán Joe, Nagyfi László, Pazdera György, Mezőfi József, Sárközi Lajos, Mirkovics Gábor és még sokan mások.

2022. 08. 01. 6:18
null
20200112 Nagykanizsa Kalapács József koncertje a Baur sörözőben fotó Gyuricza Ferenc GYF Zalai Hírlap Fotó: Gyuricza Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Metál az ész, Kalapács május 26-án betöltötte a hatvanat! Pályakezdése teljességgel anekdotikus, amennyiben egy Pokolgép-buli után bekéretőzött a zenekarba, hadd legyen már ő az énekes. Jelzem, addig a bőgős, Paksi Endre volt a frontember, aki 1986 óta az Ossian énekese.

A nyolcvanas évek elején járunk, amikor az új évtized ellenére úgy tűnt, amíg a világ világ, Magyarországon marad a kommunizmus és a megszálló szovjet csapatok. A globalizáció azonban már átjutott a vasfüggöny repedésein. Új hullámos és punkzenekarok alakultak garmadával, s a brit heavy metal új hulláma is megjelent magyarul. Ez volt a Pokolgép. A nevet még eltűrték az elvtársak, de a terrorista maszkot le kellett venniük, mert „összeegyeztethetetlen volt a szocialista erkölccsel”.

Maszk nélkül indultak az 1983-as Ki mit tud?-on, a Vérszívó asszonnyal. Pontosabban a Kegyetlen asszonnyal, mivel a vérszívó, ugye, nem volt összeegyeztethető a szocialista erkölccsel. Ez nem vicc ám, minket, a Citrom zenekart például már a területi selejtezőn kivágtak ugyanezzel a címkével, amit személyesen Lendvai Ildikó akasztott ránk mint a zsűri tagja. Persze hogy a Gépet is kizsűrizték!

S láss csodát, ott szerepeltek a következő fordulóban! Mert a közönség nemcsak tett a zsűri döntésére, de lázadtak is. A gyerekek visszaszavazták Kalapácsékat. Ők pedig tolták a BS, azaz Bon Scott emlékére című nótájukat. Az AC/DC legendás énekesére emlékező daluk sem hatotta meg a zsűrit, s kivágták őket újfent.

Hiába. A gyerekek rohantak a postára, s visszaszavazták a bandát. Harmincezren ragadtak tollat! A döntőben A jel című számot tolták. Ezzel már nyertek. Nyertek a lázadó fiatalok. Nyert a műfaj. Persze a valódi fődíjat nem kaphatták meg.

Meg lemezt sem. Ellenben ők lehettek a Motörhead előzenekara. Ez olyasmi, mintha az Omega felléphetett volna a Beatles előtt. 1986-ban aztán az Omega Stúdióban feljátszhatták első nagylemezük anyagát. A Totális metál felvételeinél és az utómunkáknál olyanok bábáskodtak, mint Kóbor János, Nagy Feró és Trunkos András.

Mindössze négy esztendő, s a klasszikus Pokolgép-felállásnak vége lett. Az énekesi posztra megérkezett Rudán Joe, Kalapács pedig Nagyfi Lászlóval megalapította az Oment. Itt olyan muzsikusok fordultak meg, mint Szekeres Tamás, Daczi Zsolt, Vörös Gábor, Koroknai Árpád és a szövegíró Horváth Attila.

Kalapács József ezután a szólópályát választotta, illetve életre hívta az azóta is aktív Kalapács zenekart. Két legfontosabb mentora Balázs Fecó és Vikidál Gyula volt, utóbbi ajánlotta Szörényi Leventének az Attila, az Isten kardjába. Később jött az István, a király, az Árpád népe, Koltay Gergellyel és a Kormoránnal a Megfeszített és a Napba öltözött lány.

Szintén Vikidál szólt, hogy a Madáchban meghallgatást tartanak a Mister Mefisztulész szerepére. Kalapács a Szigetről érkezett. Az előző napi buli olyan jól sikerült, hogy csak elsuttogni tudta a dalt, mire Seregi László közölte: Gratulálok, öregem, te leszel Mister Mefisztulész. De lesz ebből hang a premierre? – tette hozzá a koreográfus. Lett.

Hatszázszor öltötte fel a mágust megéneklő macska jelmezét. Persze eleinte nem ment könnyen sem a színjátszás, sem a tánc, még az éneklés sem. Miként Seregi László megjegyezte: „Gratulálok, öregem, húsz másodperc tömény unalom, amit csináltál.” A táncról pedig csak ennyit mondott a legendás koreográfus: Ne erőltesd, apukám, majd kiírom a darabból!

Jó pap holtig tanul. Kalapács pedig a legjobbak egyike. Ráadásul annyira megszerette a műfajt, hogy életre hívta az Atilla Fiai Társulatot, ahol mások mellett Rudán Joe-val éneklik a nagy rockoperák, az ismert musicalek slágereit.

A Budapest Park-koncert azonban szigorúan a rocké. Felidézik a Pokolgép-, az Omen-, a Hard- és a Kalapács-éveket. Mind a negyvenet.

Borítókép: Kalapács József (Fotó: Zalai Hírlap/Gyuricza Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.