időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo
Nyugodj békében, drága barátom, Mihail Szergejevics Gorbacsov!

Leslie Mandoki barátjaként búcsúzott el Gorbacsovtól

Magyar Nemzet
2022.09.01. 19:49 2022.09.01. 20:59
Leslie Mandoki barátjaként búcsúzott el Gorbacsovtól

Békét és szabadságot adtál nekünk! – kezdi búcsúját Mándoki László, illetve, ahogy a világ ismeri, Leslie Mandoki, világhírű zenészünk, akinek a kelet-európai rendszerváltás a személyes sorsában is fordulatot jelentett.

Közösségi oldalán búcsúzott el Mihail Gorbacsovtól, a Szovjetunió napokban meghalt utolsó vezetőjétől a világhírű magyar zenész, a Mandoki Soulmates frontembere. Mandoki és Gorbacsov között baráti kapcsolat állt fenn.

Mihail Gorbacsovnak megvolt az a nagyszerű képessége és jelleme, hogy megváltoztassa a világot

 - írja búcsújában a zenész. 

 

A méltató szöveg hangsúlyozza, hogy annak idején 350 000 szovjet megszálló katona hagyta el Kelet-Németországot az ő parancsára, s a hajdani vezetőnek is köszönhető, hogy Békésen vívta ki a szabadságot Közép- és Kelet-Európában. 

Közel egy évszázados személyiség, aki mára nagyon hiányzik. Mihail Szergejevics Gorbacsov a konfrontációkat bátor állásfoglalásokra, tárgyalásokra cserélte. Nincs más választásunk, mint az »emberséges« vezér motívumának követése. Örökké és végtelenül hálás vagyok a sorsomnak a sok értékes találkozásért egy ilyen erős személyiséggel. Mihail Gorbacsov soha nem a saját személyes népszerűségi mutatóit irányították, hanem mindig egy jobb világ víziója vezérelte. Érdemes példát venni az örökségéről -

 hangsúlyozza Mándoki László, aki végül így fogalmaz:  

Elhunyt egy orosz, európai, humanitárius, korunk egyik legeredményesebb politikusa. Hiányozni fog, főleg most.

A megható szöveghez kisvideo is tartozik, amelyen a hajdani szovjet vezető beszél a szabadságról.  

Mandoki ugyan sikeres zenei karriert futott be a hajdani Nyugat-Németországban, ám az, hogy 1975-ben elhagyni kényszerült hazáját, s egészen a nyolcvanas évekig nem is térhetett vissza, bizonyára komoly szerepet játszik abban, hogy fontosnak tartotta a Mihail Gorbacsov előtti főhajtást. 

Borítókép: Leslie Mandoki és Mihail Gorbacsov (Forrás: Mandoki Soulmates)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.