időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo
Ókovács Szilveszter válaszolt a táncművészek nyílt levelére

„Mi ütésállók vagyunk”

Rácz András
2022.09.05. 08:13 2022.09.05. 15:22
„Mi ütésállók vagyunk”

A hazai táncművészeti képzés értékei körül kirobban vitában lapunknak röviden nyilatkozott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, aki korábban az Origó hasábjain közölt cikkében foglalkozott a táncképzéssel, s megjegyzései komoly felháborodást váltottak. Kilenc művész nyílt levélben tiltakozott a főigazgató szavai ellen.

Most Ókovács Szilveszter – aki, mint megjegyzi, az Origón megjelent cikkében mindössze 12 sorban foglalkozik a táncképzéssel általában, s az egyetem nevét csupán egyszer említi – a következőket szögezte le.

1. Az inkriminált sorok nem az MTE minőségéről, hanem a magyar végzősök mennyiségéről szólnak: egyszerűen túl kevés magyar balettművész végez ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Balett csak rájuk építhessen, ezért alapítottunk saját, fizetős iskolát hat éve.

 

 2. Az állításokkal szemben az elmúlt években nem nulla, hanem 19 végzőst szerződtettünk az MTE-ről, a kapcsolat és az együttműködés is folyamatos.

 

 3. Az Operának el kell viselnie, hogy az MTE leamatőrözi a balettképzését, az MTE-nek pedig el kell viselnie, hogy megtört a monopóliuma egy civil kezdeményezéstől – mi ütésállók vagyunk, és nem megyünk feljelenteni. 

 

 4. Az »amatőr« operás balettnövendékek nemzetközi sikereiről a Magyar Nemzet című lap is beszámolt hasábjain, és én hiszek az egykori lapomnak.

 

 5. Ha elegendő számú magyar balettművész végezne »Kiss János egyetemén«, akkor lenne-e harminc százalék feletti számú külföldi művész »Kiss János Győri Balettjében«?

 

 6. Kiss Jánost és Bozsik Yvette-et néhány éve az Operaház színpadára szerződtettük egy közös szilveszteri keringőre: igyekszem így gondolni rájuk, nem pedig ennek a méltatlan és igaztalan levélnek az aláíróiként.

A főigazgató a továbbiakban közli, hogy a tételes választ saját cikkében fogja majd közzétenni. 

Borítókép: Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.