időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo
Sokasodó nemzetközi díjak tükrözik a tanítványok tudását és tehetségét

Sikeres lett az egyetemi modellváltás

Munkatársunktól
2022.08.09. 18:06
Sikeres lett az egyetemi modellváltás

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói az egyetemi modellváltás utáni időszak bővülő anyagi és szakmai lehetőségeinek köszönhetően az elmúlt tanévben összesen nyolc nemzetközi versenyen mutathatták be tudásukat és érhettek el kiváló eredményeket – szögezi le az egyetem közleménye, amely egyben a rektor értékelését is közzéteszi.

Az egyetemen – folytatva az immár 72 éves tradíciót – Magyarország legszínvonalasabb táncoktatása folyik. A hagyományos nívó és a 2021-es modellváltást követően megújuló oktatási-szervezeti struktúra szerencsés találkozása vezethetett el oda, hogy az elmúlt hónapokban az intézménynek mintegy hetven hallgatója vett részt nemzetközi versenyeken. Közülük első helyezést ért el hét hallgató, második lett az egyetem hat fiatal táncosa és harmadik helyen végzett ugyancsak hat diák. Döntőbe került további négy MTE-hallgató, és középdöntőig jutott a Magyar Táncművészeti Egyetem két hallgatója.

Kiss János Kossuth-díjas balettművész, a Magyar Táncművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke az elmúlt hónapok kapcsán azt hangsúlyozta, hogy tavaly augusztus óta annyi minden történt az egyetemen, mint előtte összesen tíz év alatt.

– A kézzelfoghatóan bővülő lehetőségek a szakmai munkát jelentősen segítik, emellett nagyon sok olyan apró, több esetben nem is apró szervezeti és szakmai módosítást is végrehajtottunk, amelyek egyértelműen a hallgatókat és az igen magas művészi színvonal megőrzését, annak továbbfejlesztését szolgálják.
 

FODORNÉ MOLNÁR Márta
Fotó: Bruzák Noémi


Fodorné Molnár Márta (képünkön) egyetemi tanár, az MTE rektora arra világított rá egy háttérbeszélgetésen, hogy a magyar balett és tánchagyomány megőrzése az MTE oktatói gárdájának felelőssége, amely súlyos, egyben felemelő örökség. Az intézmény rektor asszonya szerint a Magyar Táncművészeti Egyetemen több olyan kiemelkedően tehetséges fiatal tanul, akik a modellváltás utáni lehetőségeknek köszönhetően még magasabb szintre, valóban világszínvonalra tudják emelni művészi képességeiket.

– Mivel összes kollégámmal az a célunk, hogy világszínvonalú táncosokat, koreográfusokat és pedagógusokat képezzünk, az egyetemi modellváltás adta lehetőségeket nagy örömmel élem meg. A magyar tánc tradíciójának megőrzése rengeteg munkát és minőségi környezetet kíván, a hallgatók és az oktatók nemzetközileg versenyképes környezetben és lehetőségekkel tudnak igazán komoly eredményeket elérni. Úgy gondolom, hogy az elmúlt év nemzetközi sikerei önmagukért beszélnek – fogalmazott az egyetem rektora.

A modellváltással kapcsolatban megjelent nyilatkozatokban az egyetem több vezetője is hangsúlyozta, hogy kiemelten fontosnak tartják az intézmény társadalmi és szakmai kapcsolatrendszerét, úgy vélik, csak akkor lehet sikeres az oktatás, ha állandó visszajelzések mutatják, merre tart a képzés. A diákok nemzetközi sikereiről adott összefoglaló a képzés és az egyetemi modell hatékonyságáról árulkodik.

Borítókép: Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.