Sikeres lett az egyetemi modellváltás

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói az egyetemi modellváltás utáni időszak bővülő anyagi és szakmai lehetőségeinek köszönhetően az elmúlt tanévben összesen nyolc nemzetközi versenyen mutathatták be tudásukat és érhettek el kiváló eredményeket – szögezi le az egyetem közleménye, amely egyben a rektor értékelését is közzéteszi.

Munkatársunktól
2022. 08. 09. 18:06
FODORNÉ MOLNÁR Márta
Budapest, 2022. február 14. A Magyar Táncművészeti Egyetem rektorává kinevezett Fodorné Molnár Márta a Sándor-palotában 2022. február 14-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetemen – folytatva az immár 72 éves tradíciót – Magyarország legszínvonalasabb táncoktatása folyik. A hagyományos nívó és a 2021-es modellváltást követően megújuló oktatási-szervezeti struktúra szerencsés találkozása vezethetett el oda, hogy az elmúlt hónapokban az intézménynek mintegy hetven hallgatója vett részt nemzetközi versenyeken. Közülük első helyezést ért el hét hallgató, második lett az egyetem hat fiatal táncosa és harmadik helyen végzett ugyancsak hat diák. Döntőbe került további négy MTE-hallgató, és középdöntőig jutott a Magyar Táncművészeti Egyetem két hallgatója.

Kiss János Kossuth-díjas balettművész, a Magyar Táncművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke az elmúlt hónapok kapcsán azt hangsúlyozta, hogy tavaly augusztus óta annyi minden történt az egyetemen, mint előtte összesen tíz év alatt.

– A kézzelfoghatóan bővülő lehetőségek a szakmai munkát jelentősen segítik, emellett nagyon sok olyan apró, több esetben nem is apró szervezeti és szakmai módosítást is végrehajtottunk, amelyek egyértelműen a hallgatókat és az igen magas művészi színvonal megőrzését, annak továbbfejlesztését szolgálják.
 

FODORNÉ MOLNÁR Márta
Fotó: Bruzák Noémi


Fodorné Molnár Márta (képünkön) egyetemi tanár, az MTE rektora arra világított rá egy háttérbeszélgetésen, hogy a magyar balett és tánchagyomány megőrzése az MTE oktatói gárdájának felelőssége, amely súlyos, egyben felemelő örökség. Az intézmény rektor asszonya szerint a Magyar Táncművészeti Egyetemen több olyan kiemelkedően tehetséges fiatal tanul, akik a modellváltás utáni lehetőségeknek köszönhetően még magasabb szintre, valóban világszínvonalra tudják emelni művészi képességeiket.

– Mivel összes kollégámmal az a célunk, hogy világszínvonalú táncosokat, koreográfusokat és pedagógusokat képezzünk, az egyetemi modellváltás adta lehetőségeket nagy örömmel élem meg. A magyar tánc tradíciójának megőrzése rengeteg munkát és minőségi környezetet kíván, a hallgatók és az oktatók nemzetközileg versenyképes környezetben és lehetőségekkel tudnak igazán komoly eredményeket elérni. Úgy gondolom, hogy az elmúlt év nemzetközi sikerei önmagukért beszélnek – fogalmazott az egyetem rektora.

A modellváltással kapcsolatban megjelent nyilatkozatokban az egyetem több vezetője is hangsúlyozta, hogy kiemelten fontosnak tartják az intézmény társadalmi és szakmai kapcsolatrendszerét, úgy vélik, csak akkor lehet sikeres az oktatás, ha állandó visszajelzések mutatják, merre tart a képzés. A diákok nemzetközi sikereiről adott összefoglaló a képzés és az egyetemi modell hatékonyságáról árulkodik.

Borítókép: Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.