Netrebko, a karizmatikus szoprán

A világ egyik legismertebb operasztárja, Anna Netrebko adott romantikus gálakoncertet a Magyar Állami Operaházban vasárnap este. Partnere Pavel Nebolsin zongoraművész volt, aki évek óta rendszeres közreműködőként kíséri az énekesnőt előadásain. A különleges est további fellépői Jelena Makszimova mezzoszoprán és a tizenhét évesen csodagyereknek kikiáltott Kurt Mitterfellner hegedűművész.

Oszlányi Gyöngyvér
2022. 09. 27. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy igazán méltó helyszínt biztosított a gyönyörűen felújított Magyar Állami Operaház Anna Netrebkónak vasárnap este, aki hangjával betöltötte az Operaház termét. Korunk egyik legnagyobb énekesnője életre szóló élményt adott a budapesti közönségnek, amely több mint negyedórán át tartó vastapssal köszönte meg a produkciót.

Nehéz évadot zárt Anna Netrebko – aki az elmúlt húsz év színpadi pályafutása alatt nemcsak a világ egyik legnagyobb operacsillagává lett, hanem az év Legjobb énekesnője díjat, Grammy-jelöléseket, szakmai elismeréseket is bezsebelhetett –, mert váratlanul bontott szerződést vele a Metropolitan és a nyugati világ országainak néhány operaháza az orosz művészekre kimondott kollektív bűnösség miatt.

De a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter korábbi nyilatkozata szerint „az orosz művészeken számonkérni Putyin döntéseit röhejes”. – Így semmilyen retorzió nem érheti a művészeket a származásuk alapján, hiszen nem orosz és ukrán művészek háborúznak egymás ellen. Az orosz nagy nemzet, nagy kultúra és hagyomány, a világ kultúrájának a közkincse és sosem azonos a politikai vezetőivel – tette hozzá.

Ráadásul Anna Netrebko és a Magyar Állami Operaház együttműködése több éve tart már, hiszen Magyarországon az Erkel Színházban és a Müpában is tartott koncertet. Ez a romantikus este pedig különleges alkalomnak számított, hiszen az Operaház először biztosított helyszínt egy ilyen nagyszabású gálaestnek, ahol igazán az énekhangé volt a főszerep.

Anna Netrebko valódi operasztár, talán övé a legszebb hang az opera világában. Bármit képes előadni, nem csupán énekel a színpadon, hanem a zenei karaktert is nagyszerűen érzékelteti a hangjával, előadásmódjával. Az előadáson Anna Netrebko öt nyelven adta elő a dalokat, magabiztosan, szinte kotta nélkül kápráztatta el a nézőtéren ülőket. Romantikus repertoárjában Strauss, Saint-Saëns, Offenbach, Csajkovszkij, Debussy, Leon­cavallo, Rimszkij-Korszakov, Charpentier technikailag kifejezetten nehéz áriáiban brillírozott könnyedén és elegánsan.

Borítókép: Anna Netrebko (Fotó: Magyar Állami Operaház / Kummer János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.