időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo
Jövőre Balatonalmádi Öregparkjában lesz az V. Bondoró Utcaszínház Fesztivál

Színes kavalkád a Balaton partján

Bényei Adrienn
2022.09.02. 10:00
Színes kavalkád a Balaton partján

A Bondoró fesztivál Magyarország egyetlen utcaszínházi fesztiválja, melyet négy éve minden júniusban Kapolcson rendeztek meg. Színes, vidám kavalkádot varázsolnak a közönség számára, ahol az utcás műfajok széles repertoárjával találkozhatunk. A nemzetközi vizek felé hajózó fesztivál jövőre ünnepli ötödik születésnapját, és ebből az alkalomból több meglepetést is tartogat a közönségének. Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Bondoró fesztivál még több nemzetközi attrakcióval, új fellépőkkel és nagy koncertekkel tér vissza Európa kulturális fővárosának évében egy vadonatúj helyszínen, Balatonalmádi Öregparkjában.

Artisták és zsonglőrök mutatványaival, bohócok és pantomimesek játékával, cirkuszi és újcirkuszi előadásokkal, valamint gólyalábasokkal, aprócska- és óriásbábokkal, sétáló látványosságokkal kápráztatja el közönségét évről évre a fesztivál. Koncertek és kiállítások, marionettjáték, árnyékszínház és tűzshow is szerepelnek a kínálatban. A fesztiválon mindig történik valami, ami mosolyt csal a járókelők arcára. 

A szervezők idén júniusban minden eddiginél több nemzetközi attrakciót sorakoztattak fel a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosának programjai között szereplő Bondorón. Tíz országból mutatkoztak be produkciók, melyeket 17 programsávban láthattak a nézők. Az eseményt rendező Viprodukció Fesztiváliroda nemzetközi utcaszínházi találkozó szervezésével is támogatta a fesztivált, aminek keretében a hazai utcaszínház előadóit és képviselőit szakmai fórumra invitálták külhoni partnereikkel egyetemben. 

Ezen a Kapolcson rendezett találkozón kapcsolatépítésre és a jó gyakorlatok megvitatására, elsajátítására is lehetőséget kaptak a részt vevő előadók és nemzetközi intézetek. A fesztivál kezdete óta határozottan a nemzetközi porondot tekinti céliránynak. A szervezők kifejezett szándéka, hogy a Bondoró fesztivált a kelet-közép-európai régió egyik utcaszínházi központjaként tartsák számon, s találkozópontként szolgáljon a műfaj hazai előadói mellett a nemzetközi szcéna képviselői számára is. 

2019-ben Virág Zsóka fesztiváligazgató és Márvány Péter polgármester nyitotta meg az első  fesztivált Kapolcson Fotó:  Penovác Károly/Napló

A fesztivál az elmúlt évek során folyamatosan gyarapította a közönségét, s nem titok az sem, hogy indulása óta az volt a cél, hogy nemzetközi szinten is jegyezzék és számontartsák az utcások közösségében

 – árulta el Virág Zsóka fesztiváligazgató a Balatonalmádiban rendezett sajtótájékoztatón. – Az utóbbi években komoly lépéseket tettünk e cél megvalósítása érdekében. A Bondoró fesztivál bekerült a Circostrada Network tagjai közé, emellett nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az Open ­Street International Association tagságát is a magunkénak tudhatjuk. 2021-ben már nyolc nemzetközi produkciót köszönthettünk a harmadik Bondorón, idén viszont majdnem a dupláját. Szeretnénk tartani ezt a gyarapodó tendenciát, a végső célunk az, hogy a Bondoró egy valódi multikulturális, nemzetközi fesztivállá nője ki magát. Ehhez azonban több, olyan technikai és infrastrukturális feltételt is biztosítanunk kell mind a fellépőink, mind a közönségünk számára, ami eddig korlátozott módon állt a rendelkezésünkre. Most viszont örömmel tudatjuk, hogy egy megtisztelő invitálásnak köszönhetően a jövő évtől egy új, minden követelménynek megfelelő, gyönyörű helyszínen, Balatonalmádi Öregparkjába várjuk vissza a nagyérdeműt. Köszönjük Kapolcsnak, hogy az elmúlt négy évben a Bondoró mögé álltak, hálásak vagyunk a falu és az önkormányzat eddigi támogatásáért – fogalmazott a fesztiváligazgató, hozzátéve, meggyőződésük, hogy

 Balatonalmádiban egyaránt új otthonra talál a fesztivál és a közönsége. Kiemelte, hogy a fesztivált könnyebben tudják megközelíteni a látogatók, és szállások terén is bővebb választékkal lehet számolni.


Az időpont tekintetében is igazodtak a sok esetben családostól érkező közönség igényeihez, ezért a nyári szünetre került át az esemény. A V. Bondoró Utcaszínház Fesztivál 2023-ban június 30. és július 2. között várja a látogatókat Balatonalmádiban, az Öregparkban.

Borítókép: Artisták, gólyalábasok, mutatványosok, repülő csodák vonulnak föl a fesztiválon (Fotó: Facebook)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.