A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Hatalmas siker a X. Koronázási Szertartásjátékon

Ismét királyt koronáztak augusztus 26. és 28 között a Nemzeti Emlékhelyen. Ezúttal az Árpád-házi királyok utolsó tagja, III. András élete került színpadra, amely három estén át megtöltötte a nézőteret.

Magyar Nemzet
2022. 09. 01. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A X. Koronázási Szertartásjáték idén is óriási népszerűségnek örvendett, még annak ellenére is, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt egy héttel később mutatták be. Az élményből ez mit sem vont le, hiszen a hatalmas színpadon egy valódi időutazásnak lehettek tanúi a nézők.

Az utolsó aranyágacska életén Varga Lili, azaz III. András lánya, Boldog Erzsébet vezette végig a közönséget, visszanyúlva egészen a király nagyapjáig, II. Andrásig. 

A színésznő számára igazi kihívás volt ez a munka, hiszen Erzsébet szerepében egyben a narrátor funkcióját is betöltötte:

Nagyon nehéz és összetett feladat, egyrészt hogy hogyan alakítok ebből egy embert, másrészt hogyan tudok egyszerre narrátor és színész lenni.

A X. Koronázási Szertartásjátékban részt vevők jó része ismét belebújhatott egy korábban megformált szerepbe, csak kicsit másként. Így volt ez Sághy Tamással is, aki most az időskori II. Andrást alakította:

Ugyan most csak két jelenetre »villantam fel«, annak idején az Aranybullára volt kihegyezve a történet, egy viszonylag ereje teljében lévő királyt személyesítettem meg, itt pedig az utolsó éveket.

Baller Bianka II. András utolsó feleségét alakította. Fotó: Vörösmarty Színház

Ballér Bianka Estei Beatrix, II. András utolsó feleségének szerepét bonthatta most ki erőteljesebben:

Eddig két szertartásjátékban is megjelent Estei Beatrix, de inkább csak feltűnt. Most kaptam egy egészen szép monológot és egy nagyon erős jelenetet.

Abban pedig talán minden résztvevő és néző is egyetértett, hogy nemcsak ő kapott erős jelenetet, hanem az előadás végig bővelkedett olyan megoldásokkal, amelyek miatt méltán nevezhetjük grandiózusnak. Az óriási színpadon több szinten folyt a játék, ismét megjelent a korona, de ezúttal mintegy kupolaként szolgált a régi koronázó bazilikát megidéző tér két tornya között. Az előadás fináléjában pedig egy óriási fa emelkedett fel, jelképezve a reményt.

Az előadás zárójelenete. Fotó: Vörösmarty Színház

Szikora János rendező ezzel a tízrészes sorozattal, amely hűen bemutatta az Árpád-házi királyok történeteit, színháztörténeti szempontból óriásit alkotott.

 A X. Koronázási Szertartásjáték üzenete, miszerint

A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!

célba ért, és ezt azok, akik a három előadás bármelyikét megnézték, útravalóul hazavihették.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Forrás: Vörösmarty Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.