Ünnepi fesztivállal indítja a 2022/23-as jubileumi évadát a Concerto Budapest

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar szeptember 23-án és 24-én kezdi meg új koncertévadát a Zeneakadémián. A szeptember 23-i koncertet a Bartók rádió élőben közvetíti. Az idei szezonhoz több kerek évforduló is kapcsolódik, hiszen Keller András 15 éve vette át zeneigazgatóként és vezető karmesterként az akkor százéves fennállását ünneplő zenekart. Meghívására a zenei világ két legendája, Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is csatlakozik a Concerto Budapesthez a jubileumi évadban. Az évad első ünnepi fesztiválja, a Magyar Kincsek Ünnepe október 8-án várja közönségét a Zeneakadémián.

Magyar Nemzet
2022. 09. 21. 16:00
null
Fotó: Mudra László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két különleges hangversennyel nyitja meg az új koncertévadot a Zeneakadémián a Concerto Budapest szimfonikus zenekar. Szeptember 23-án, pénteken este fél nyolctól Baráti Kristóf hegedűművész lép pódiumra a zenekarral, Bartók Béla II. hegedűversenyét szólaltatják meg. Másnap, szeptember 24-én, szombaton ugyancsak este fél nyolc órai kezdettel Ránki Dezső szólójával Johann Sebastian Bach két billentyűs hangszerre írt versenyműve, a d-moll és az A-dúr zongoraverseny hangzik el. A szünet után mindkét hangversenyen Gustav Mahler I. szimfóniája, a „Titán” kerül műsorra, az est karmestere a Kossuth-díjas Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója.

A szeptember 23-i első nyitókoncertet a Bartók rádió élőben közvetíti, a közvetítés szünetében stúdióbeszélgetés hangzik el Keller Andrással.

Ezzel a két hangversennyel különleges jubileumi évad veszi kezdetét a Concerto Budapestnél, melynek vezetését 15 éve, 2007. augusztus 1-jén nemzetközi pályázaton nyerte el Keller András, a világhírű, idén 35 éves Keller Quartet alapítója. Az ő meghívására csatlakozik a zenekarhoz a zenei világ két meghatározó egyénisége, első vendégkarmesterként Eötvös Péter zeneszerző és rezidens művészként Mihail Pletnyov zongoraművész.

Keller András zeneigazgató méltatása szerint: 

Mindketten a világ legeslegjobb zenészei közé tartoznak. Pletnyov fenomenális zongoraművész és ugyanolyan fenomenális karmester is. Eötvös Péter napjaink egyik legnagyobb komponistája és egyik legnagyobb dirigense. Mindkét minőségükben jönnek hozzánk. Ez óriási alkotói szövetséget jelent a Concerto életében, ami a zenekar művészeinek zenei világát jelentősen gazdagítja.

Mihail Pletnyovval és Eötvös Péterrel október végétől májusig a Concerto Budapest több koncertjén és fesztiválján is találkozhat a közönség.

„A Magyar Kincsek Ünnepe egy kaleidoszkóp, ahol különböző műfajok találkoznak” – így ajánlja Keller András az évad első ünnepi fesztiválrendezvényét, amelynek hangversenyei október 8-án 15 órától várják a közönséget a Zeneakadémián. 

A holnap csillagainak koncertjén fellépnek a Virtuózok zenei tehetségkutató ifjú felfedezettjei, Kelemen Gáspár, Teo Gertler, Lugosi Dániel Ali és Boros Mihály, akik Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Bartók Béla és Dubrovay László műveit szólaltatják meg. 

Az egyik legismertebb népzenei formáció, a Muzsikás együttes Petrás Mária énekessel és Balogh Kálmán cimbalmossal, valamint Kacsó Hanga és Szabó Dani duójával ad koncertet 17 órakor. Ezt követően 19:30-kor a Concerto Budapest zenekar és Keller András hangversenyén Liszt h-moll szonátáját adja elő Várjon Dénes zongoraművész, majd 

Bartók egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára hangzik el Vörös Szilvia és Bretz Gábor főszereplésével.

„Ezen az ünnepi eseményen a feltáratlan, új vagy csiszolódó nemzeti kincseink kapják a főszerepet, amit szeretnénk zenész barátainkkal és közönségünkkel közösen évről évre megünnepelni” – zárja Keller András az évadnyitó események bemutatását.

Borítókép: Keller András és a zenekar (Fotó: Mudra László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.