A denevér és a Bánk bán Indiában

A modern Indiát szinte el sem tudjuk képzelni zenei betétek nélkül. Hiszen a kortárs India filmes nagyhatalom, és filmet ők semmi pénzért nem készítenének zenés-táncos elemek nélkül. Hogy ez okból, azaz a tanulni vágyás szándékával vagy valami más céltól vezettetve, azt nem tudjuk, de tény, hogy India egyik legfontosabb kulturális intézménye, a mumbai Nemzeti Előadó-művészeti Központ évekkel ezelőtt meghívta a Magyar Állami Operaházat. A dalszínház most – a Covid-világjárvány okozta korlátozások elmúltával – el is fogadta a meghívást.

Magyar Nemzet
2022. 10. 12. 9:30
null
Fotó: Rákossy Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Operaház ifj. Johann Strauss A denevér című operettjét és Erkel Ferenc Bánk bán című operáját viszi el India legnagyobb és leggazdagabb városába, a 12,5 milliós lakosú Mumbaiba.
A vendégjáték koncepciójának kidolgozásakor merült föl az az elképzelés, hogy az Operaház a közép-európai régió gazdag XIX. századi zenés színházi hagyományaiból vigyen válogatást az indiai közönségnek. 

Így esett a választás az Osztrák–Magyar Monarchia nagypolgári létének pikáns fonákságait karikírozó nagyoperettre, ifj. Johann Strauss A denevér című darabjára, amit október 12-én, 14-én és 16-án láthat a közönség Szinetár Miklós 2001-es rendezésében, és Kovácsházi István (Eisenstein), Horti Lilla (Rosalinda), Sándor Csaba (Frank), Haris Nadin (Orlovszkij), Balczó Péter (Alfréd), Haja Zsolt (Falke), Ujvári Gergely (Blind), Rácz Rita (Adél), Vida Péter (Frosch), valamint Kapi Zsuzsanna (Ida) előadásában.

A másik darab, amit a dalszínház bemutat Indiában, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának koncertszerű előadása. Nemzeti színjátszásunk emblematikus darabját egyszerűen nem lehet kihagyni egy ilyen fellépésből.

Az október 15-ére szervezett koncerten Nagy Viktória jelmezeiben énekel Kovácsházi István (Bánk), Rőser Orsolya Hajnalka (Melinda), Gál Erika (Gertrúd), Balczó Péter (Ottó), Rezsnyák Róbert (II. Endre / Biberach), Sándor Csaba (Petur bán), Haja Zsolt (Tiborc) és Ujvári Gergely (Királyi tiszt).

Mindkét produkcióban a Magyar Állami Operaház Énekkara és az Indiai Szimfonikus Zenekar működik közre a Magyar Állami Operaház Zenekarának szólamvezetőivel közösen, Cser Ádám vezényletével.

Mindkét előadás helyszíne a Nemzeti Előadó-művészeti Központ öt színházterme közül a legnagyobb, az 1999-ben megnyílt és több mint 1100 fő befogadására alkalmas Jamshed Bhabha Színház.

Borítókép: Jelenet A denevér című operából (Fotó: Rákossy Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.