Kisebbségi színházak seregszemléje

Négy év szünet után szervezik meg a kisebbségi színházak seregszemléjét, az Interetnikai színházi fesztivált, melynek a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata ad otthont.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2022. 10. 31. 17:34
a szatmárnémeti Északi Színház előadótermében 2022. március 14-én. A rendezvényt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szervezte.
MTI/Kiss Gábor
a szatmárnémeti Északi Színház előadótermében 2022. március 14-én. A rendezvényt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szervezte. MTI/Kiss Gábor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétévente megszervezett seregszemle, az Interetnikai színházi fesztivál főszervezője ezúttal is a Harag György Társulat mellett működő Proscenium Alapítvány, azonban ez az első alkalom, amikor már a Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) társszervezésében tartják meg a rendezvényt.

A fesztiválon november 4. és 13. között összesen tizennyolc színházi produkció mutatkozik be.

A házigazdákkal együtt tizenhárom romániai magyar színtársulat vesz részt a színházi összejövetelen, de Szatmárnémetibe érkezik a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház német tagozata és a Temesvári Állami Német Színház, illetve a bukaresti Állami Zsidó Színház, valamint a Giuvlipen független roma színtársulat is.

A színházi élményeket számos kísérőrendezvény egészíti ki: mindennap szakmai beszélgetéseken elemzik a színházi szakma képviselői és a kritikusok az előző nap látottakat, s több könyvbemutatót szerveznek.

Bessenyei Gedő István fesztiváligazgató, a Proscenium Alapítvány elnöke elmondta, hogy megtiszteltetésnek tartja, hogy éppen Szatmárnémetiben indulhat újra a fesztivál, amelynek szervezési jogát a jövőben a MASZÍN, illetve tagszínházai kaphatják meg.

Kiemelte továbbá, hogy a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala mellett a bukaresti kulturális minisztérium is jelentős mértékben támogatja a seregszemlét, akárcsak a Szatmárnémeti városi és megyei önkormányzat.

A fesztivál ideje alatt szintén Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban lesz a Harag György Társulat 2018-ban elhunyt örökös tagjának nevével idén először fémjelzett Bessenyei István országos diákszínjátszó fesztivál, amelynek győztes előadása ugyancsak bekerül az Interetnikai színházi fesztivál programjába.

 

Borítókép: a szatmárnémeti Északi Színház előadóterme (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.