Szlovén filmnapok a Toldi moziban

Miroslav Mandics, Szlovénia idei Oscar-nevezettje látogat Budapestre.

2022. 10. 24. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar közönség három díjnyertes, kortárs szlovén alkotást tekinthet meg október 27. és 29. között a 6. Szlovén filmnapokon, a budapesti Toldi moziban. Az esemény nyitófilmje Szlovénia idei Oscar-nevezettje, a Sanremo lesz. Ennek forgatókönyvíró-rendezője, a hazájában az egyik legismertebb filmes alkotó, Miroslav Mandics is jelen lesz a budapesti bemutatón, ami után a nézők kérdéseire is válaszol. A filmnapokat a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik. Csütörtökön este hét órakor a budapesti Toldi moziban a Sanremo című alkotással nyílik az idei Szlovén Filmnapok. A hazájában az egyik legismertebb rendező filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és számos díjat nyertek. A film tartalmából egy kis ízelítő: Bruno és Dusa egy idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket.

Ez az alkotás Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje. A film operatőre, Peter Zeitlinger olyan legendákkal dolgozott együtt, mint Vittorio Storaro, Zsigmond Vilmos és Werner Herzog.

 A Variety kritikusa, Manuel Betancourt így méltatta a filmet: „Meglepően gyengéd történet arról, hogyan ragaszkodunk másokhoz akkor is, amikor már az önmagunkról alkotott képünk eltűnőfélben van.” A 6. Szlovén filmnapokon pénteken este hét órakor Tijana Zinajics a Szlovén Filmfesztiválon hét díjat nyert munkája, a valahol a Bridget ­Jones és a Trainspotting között elhelyezkedő Szuka, rosszalló kifejezés a nőkre című film látható, szombaton hét órakor pedig Darko Sinko forgatókönyvíró-rendező Leltár című filmjét vetítik, melynek San Sebastiánban volt a világpremiere, és a Portorozs Szlovén Filmfesztiválon hat díjat is nyert.

Borítókép: jelenet a filmből (Fotó: Silvia Zeitlinger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.