Díjazták a nemzetiségekért végzett munkát

A kormánynak és a nemzetiségek képviselőinek közös és egyértelmű célja, hogy megmaradjon és megerősödjön a tizenhárom őshonos nemzetiség Magyarországon – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Nemzetiségekért díjak átadásán.

Magyar Nemzet
2022. 12. 16. 15:27
SOLTÉSZ Miklós
Átadták a Nemzetiségekért Díjakat Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós a nemzetiségek napja alkalmából tartott ünnepségen azt mondta, a kormány az elmúlt években a nemzetiségek megmaradása érdekében megerősítette a parlamenti jelenlétüket, segítette a nyelvük megőrzését és továbbadását, kultúrájuk és hagyományaik ápolását, támogatta egyházaik jelenlétét, valamint megerősítette intézményeiket, óvodáikat és iskoláikat.
 

A nemzetiségek képviselői nemcsak a magyar nemzetet, hanem az országok közötti kapcsolatokat is erősítik

– emelte ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a kitüntetést ugyan csak egy ember kapja, de a mögötte álló közösségnek is elismerést jelent.
Soltész Miklós úgy fogalmazott, 2022 nagyon nehéz év volt, a szomszédban háború zajlik, amelynek a gazdasági következményei szörnyűek, de büszkék lehetnek a nemzetiségek érdekében idén elvégzett munkára, amit tovább folytatnak majd jövőre. Beszámolója szerint idén is nemzetiségi óvodák, iskolák, közösségi házak, templomok újultak meg, illetve épültek fel.
 

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.


A díjat idén tizenegy embernek és két szervezetnek ítélték oda. Elismerést vehetett át mások mellett Sárközi Gyula balettművész; Siluan Manuila, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke; az Arménia Népe Kulturális Egyesület és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület. Soltész Miklós a díjakat Fülöp Attilával, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárával közösen adta át.

MANUILA, Siluan
Siluan Manuila, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke beszédet mond, miután átvette a Nemzetiségekért díjat.  Fotó: Máthé Zoltán


Az ENSZ 1992. december 18-án fogadta el a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. Ez volt az első olyan átfogó nemzetközi dokumentum, amely az államok számára előírja a kisebbségek létének, identitásának védelmét, rendelkezik a kisebbségek saját kultúrához, hitélethez és nyelvhasználathoz való jogáról, a kisebbségeket érintő ügyek eldöntésében való érdemi részvételről, a határokon átívelő szabad kapcsolattartásról. Magyarországon 1995. szeptember 21-én döntött arról a kormány, hogy december 18-a a kisebbségek napja, és ekkor alapították a Kisebbségekért díjat is; 2012-ben az Országgyűlés a napot a nemzetiségek napjának, az ez alkalomból odaítélt díjat pedig a Nemzetiségekért díjnak nyilvánította.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Nemzetiségekért díjak átadásán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.