időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

„Szabadítónk földre szállott…” – A Székelyföldi Énekiskola koncertje

Magyar Nemzet
2022.12.07. 20:00
„Szabadítónk földre szállott…” –  A Székelyföldi Énekiskola koncertje

A Székelyföldi Énekiskola kórusa december 9-én lép fel a Hagyományok Háza székházában. Az énekkar műsorán székelyföldi és bukovinai karácsonyi énekek szerepelnek. Az énekkarról Antal Rozáliát, az Eszterlánc Alapítvány elnökét, az Erdélyi Hagyományok Háza munkatársát és Györfi Erzsébetet, az énekiskola szakmai irányítóját kérdeztük.

– A Székelyföldi Énekiskola a „Csak tiszta forrásból” népdalvetélkedőben gyökerezik – mutatott rá Antal Rozália, majd kifejtette: a versenyt idén huszonnegyedik alkalommal rendezték meg, s örömmel vették tudomásul, hogy az évtizedek során nagyon sok tehetséges, kiváló hangi adottságú gyermek vett részt e megmérettetéseken. Ugyanakkor sajnálták, hogy mindig csak a vetélkedőkön találkoztak velük, s ők is egymással. A megoldást az énekiskola három évvel ezelőtti alapításában látták.

– A gyerekek így gyakrabban jöhetnek össze, barátságok is szövődhetnek. 

Emellett lehetőséget teremtettünk a közös népdaltanulásra is, vagy visszatanításra, aminek a tudás, s nem a versengés a végcélja 

– magyarázta az Erdélyi Hagyományok Háza munkatársa.

– A három év alatt mintegy félszáz gyerek fordult meg az énekiskolában, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. Természetesen az állandó létszám mindig mozgásban van: néhányan kimaradnak, de szép számmal jönnek újak is – fogalmazott Györfi Erzsébet, aki fontos feladatuknak tartja, hogy 

olyan közösséggé kovácsolják a tagokat, amely hitelesen szólaltatják meg a népdalokat, s később akár hivatásszerűen is bekapcsolódhatnak a népdaloktatásba. 

– Jelenleg harmincöten vagyunk együtt, s ezzel a létszámmal vágunk neki a turnénak is. A repertoárunk igen széles: Erdély különböző tájegységeinek népdalait tanítjuk, különös gondot fordítunk a már elfeledett, régi stílusú dalok felkutatására, előadásmódjára és tanítására. A koncertanyag székelyföldi és bukovinai karácsonyi népénekekből áll, tavaly a csíksomlyói kegytemplomban már előadtuk – mondta az énekiskola szakmai irányítója.

 

A Székelyföldi Énekiskola december 9-én a Hagyományok Házában lép fel „Szabadítónk földre szállott, örvendjetek!” című összeállítással. Ezt követően a dalnokok útja Bécsbe visz, ahol december 11-én a Krisztus feltámadása plébániatemplomban szerepelnek.

Borítókép: Székelyföldi Énekiskola (Forrás: Hagyományok Háza)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.