Örök érvényű válaszok a művészetek nyelvén

A Müpa ad otthont január 6-án a Hagyományok Háza újévköszöntőjének. A „Szabadítsd meg, Uram, néped, / Áldd meg a te örökséged!” című rendezvényt a Magyar Állami Népi Együttes tánckarának és zenekarának szereplése mellett ismert zenészek és táncosok fellépése teszi emlékezetessé.

Magyar Nemzet
2023. 01. 02. 12:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hagyományok Házának újévköszöntője egyben a népi kultúra seregszemléje.
Az ünnepi műsor idei mottója a Téged Isten, dicsérünk magasztaló-hálaadó ének huszonegyedik, ma különösen időszerű sora: 

Szabadítsd meg, Uram, néped, / Áldd meg a te örökséged!

E sor kiválasztásával a szervezők folytatni, elmélyíteni és teljessé kívánják tenni a Te Deum címet viselő tavalyi gálaműsor üzenetét: a Kárpát-medencei magyarság egységét, valamint a velünk élő népekkel és szomszédjainkkal megélt kölcsönös tisztelet Bartók által megfogalmazott örök érvényű gondolatát. 

 


Az ünnepkör egyetemességét klasszikus zenei műsorszámokkal és több generáció felvonultatásával is hangsúlyozó koncerten az ismerős programelemek sajátosan mély értelmezését az istengyermek születésének misztériuma és az újrakezdés reményét adó újév kínálja. Egyben megjeleníti azt az ígéretet, hogy a teremtés művében társakká válhattunk. 

A világ és emberi létünk értelmét keresve eligazodást, örök érvényű válaszokat talán csak a művészetek nyelvén – kiváltképp dallal, tánccal, muzsikával és rítusokba, szertartásokba való bekapcsolódás révén – adhatunk. 

A 2015-ben indult újévköszöntők sorának nyolcadik gálaműsora e gondolat jegyében – az előadók és a közönség számára – kívánja emlékezetessé tenni az estét.

Borítókép: Újévköszöntő seregszemle a Művészetek Palotájában (Forrás: Hagyományok Háza)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.