Aranycsapat-relikviák Lakiteleken

Ha megkérünk egy külföldit, hogy mondja el, ami először eszébe jut Magyarországról, szinte biztosan az első három szó között szerepel Puskás Ferenc neve. Voltaképpen az Aranycsapat kapitánya egész életműve igazi hungarikum, amelyből a magyar labdarúgás fénykorára fókuszáló időszaki tárlaton ízelítőt is kaphatnak az érdeklődők. Szombat délelőtt ugyanis Aranypillanatok címmel nyílt igencsak informatív kiállítás a lakiteleki Hungarikum Ligetben. Az eseményen beszédet mondott Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, majd a kiállítást Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója nyitotta meg

2023. 02. 21. 10:00
Aranycsapat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hungarikum-napok a Hungarikum Ligetben című program részeként nyílt meg szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán az Aranypillanatok című kiállítás, mely a legendás labdarúgók életébe, az Aranycsapat sikereibe enged betekintést. – Puskás Ferenc nagyon gazdag tárgyi hagyatékát a csodával határos módon sikerült hazahozni most már körülbelül tíz évvel ezelőtt, hiszen az örökösök sokáig mindent a Real Madridnak szántak – magyarázta Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője. Beszélt arról is, hogy habár Puskás Ferenc fantasztikus sikereket ért el emigrációban is, az otthon számára mindig Magyarország volt. – A magyar ügy elkötelezettje volt – fogalmazott a főszerkesztő. Hozzátette: Puskás mindig büszke volt a magyarságára, őrizte azt, sőt még arra is kényesen ügyelt, hogy az ékezetet ne spórolják le a vezetéknevéről.

Aranycsapat tagjai a magyar sport példaképei (Fotó: Demeter Péter)


Az Aranycsapat tagjai egytől egyig a magyar sport példaképei, akikből erőt meríthet a következő generáció. 

A nagy példaképek felmutatása és tisztelete azért is nagyon fontos, hogy abból az új generációk előtt merítve hasonló csúcsokat célozzanak meg, és már büszkén mondhatjuk, amit még a közelmúltban sem reméltünk vagy gondoltunk volna, hogy az angolokat újra sikerült megverni 

– emlékeztette a jelenlévőket Szöllősi György. Kitért továbbá arra is, hogy az elmúlt több mint tíz évben újraindult a magyar futball fejlődése a sport infra­strukturális, szakmai, erkölcsi több évtizedes leépülését követően.


Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója a nyitóbeszédében elmondta, hogy egy-egy tárgy igencsak kalandosan jut az intézet tulajdonába, de igyekeznek minél több relikvia begyűjteni és kiállítani is. A tárlaton egy-egy vitrinben láthatunk többek között eredeti labdát, sportolói igazolványokat, fotókat, edzésnaplókat, kupákat, érmeket és mezeket is, miközben rövid leírásokból tudhatunk meg többet a tárgyak és a sportolók hátteréről. Így közelebbről láthatjuk például Puskás Öcsi világbajnoki ezüstérmét, a 75. válogatottságára kapott emlékserlegét, a játékosigazolványát, illetve az 1953-as Magyarország–Svédország mérkőzés meccslabdáját is. 

De kivetítőn élvezhetünk egy válogatást a csapatkapitány góljaiból is. Az informatív tárlat méltó emléket állít az Aranycsapat tagjainak, a magyar labdarúgás dicső korszakának.

 

Borítókép: Arany pillanatok kiállítás (Fotó: Demeter Péter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.