A 10. Színházi Olimpia részeként világhírű művészek érkeznek Miskolcra is

2023 nemcsak a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia éve, hanem a Miskolci Nemzeti Színházé is, ugyanis a teátrum idén ünnepli fennállásának kétszázadik évfordulóját. Sőt, másik két jeles évfordulót is ünnepel a város: a Csodalom Bábszínház harminc, a Miskolci Szimfonikus Zenekar pedig hatvan éve működik. A jubileumi évadról és arról, hogy Miskolc miként kapcsolódik a nemzetközi színházi seregszemléhez, többek között Béres Attila, a színház igazgatója adott tájékoztatást a ma délelőtti sajtóeseményen.

2023. 03. 16. 16:45
A sírás - Gina Folly fotó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1823. augusztus 24-én, 17 órakor indult útjára a Miskolci Nemzeti Színház. A nyitóeseten Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországon című darabját játszották. A történelem pedig a 200. évfordulón ismétli önmagát, hiszen az ünnepi évad is ezzel az előadással indul majd, pont abban az órában, mint kétszáz évvel ezelőtt. Ezúttal pedig Szőcs Artur rendezésében láthatja a nagyérdemű. 

miskolc
A Miskolci Nemzeti Színház épülete és a sétálóutca 1963-ban (Fotó: Fortepan)


– Merem hinni, hogy a kétszáz évvel ezelőtti miskolci polgárok ugyanolyan büszkék lennének a „mi” mai színházunkra, mint amilyen büszkék ők voltak akkor az „övékre.” Hiszem, hogy a miskolci színház nemzeti kincs, amelynek értékét óvni, becsülni, őrizni kell – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. Mint mondta, nagy lehetőség és szerencse is egyben, hogy éppen most kapott lehetőséget Magyarország arra, hogy megrendezze a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiát, s így a több hónapig tartó programsorozat részeként Miskolcra is világhírű, nemzetközileg elismert színházi szakemberek érkeznek.

Olyan előadásokat szerettünk volna hívni, amelyekre bármelyik színház a világon büszke lenne, ha náluk vendégeskedne. Christoph Marthaler a színház világában olyan, mint a futballéban: élő legenda. Az ő rendezésében készült előadás, A sírás (A sejtés) érkezik hozzánk a Schauspielhaus Zürich társulatának előadásában áprilisban

 – kezdte a vendégtársulatok felsorolását és bemutatását Béres Attila. 

De érkezik még az izraeli Vertigo Dance Company a Pardes című előadással. Sőt, meghívták a szervezők a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatát is: – Idősebb testvérünk, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tőlünk kicsit hamarabb, 1792-ben nyitotta meg kapuit, nem volt kérdés, hogy őket is meghívjuk az ünnepi évadunkban. Két igazán legendás előadás érkezik tőlük: Eugène Ionesco Macbettje Silviu Purcărete rendezésében, és George Orwell Állatfarmja, amelyet Erős Ervin, Klemm Dávid és Lénárd Róbert közreműködésével Puskás Zoltán rendezett – emelte ki az igazgató. 

Ezután következett két meglepetés is, hiszen ősszel Bukarestből a Bulandra Színház is Miskolcra érkezik: a Vacsora barátokkal című előadást Cristi Juncu rendezésében, Shakespeare Vihar című darabját pedig Ada Milea rendezésében láthatja a magyarországi közönség. Béres Attila végül bejelentette, hogy szintén idén ősszel az 1680 óta fennálló Comédie-Française elhozza a Tartuffe előadásukat a Miskolci Nemzeti Színházba Ivo van Hove rendezésében. 

Bővebb tájékoztatás a színház honlapján található. 

 

Borítókép: Jelenetfotó A sírás című előadásból (Fotó: Gina Folly)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.