Hagyományt tartó közösség, közösséget tartó hagyomány

2022. július 2-án ünnepelték Kópházán a Sarlós Boldogasszony búcsújáró templom felszentelésének 250. évfordulóját. Negyed évezrede, hogy esztendőről esztendőre magyar, horvát és német ajkú zarándokok érkeznek, hogy együtt imádkozhassanak hazánk egyik lorettói Fekete Madonnájának kegyképe előtt. A szerda este Kópházán bemutatott rövidfilmből megismerhetjük, hogy a helyieknek miért fontos a Szent Szűz tisztelete.

Molnár Nikoletta
2023. 03. 05. 19:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kópházán a búcsújárás hagyománya több száz évre tekint vissza. A környékbeli falvakból, sőt az Őrvidék ausztriai oldaláról is sokan indulnak ilyenkor útnak. A filmben Németh Antal kanonok és Mogyorósi Márk Ányos bencés szerzetes vall személyes kötődéseiről és arról is, hogy napjainkban mi lehet a valódi küldetése a kópházi kegyhelynek. 

 


A kópházi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, Mogyorósi Péter/Petar hangsúlyozta: a már fél évezrede itt élő horvátoknak fontos megtartó erő a hit.
A horvát és magyar nyelvű rövidfilmben megismerjük a zarándokok motivációit is, akik különböző pontokról indulva egy irányba, együtt haladnak, egészen Kópházáig.  

Elsődleges célunk volt, hogy feldolgozzuk és bemutassuk a helybéliek kötődését, miért is meghatározó számukra a Fekete Madonna legendája. Történeteik jól példázzák, hogy a felgyorsult világban, a 21. században miként is tarthat egy közösség életben egy több száz éves hagyományt

 – mondta Bárány Krisztián, az imázsfilm szerkesztő-rendezője. 
A filmet a kópházi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat megbízásából, a horvátországi Központi Államigazgatási Hivatal támogatásával a Filmever Stúdió készítette. Az alkotás szerkesztő-rendezője Bárány Krisztián, operatőrei Holovitz Edgár és Verőcei Gábor. A film elkészítésében közreműködött Bárány Cintia és Mogyorósi Péter/Petar. 
 

Borítókép: a kópházi Sarlós Boldogasszony-plébánia (Forrás: Magyar Kurír)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.