Oksana Lyniv vezényli a Concerto Budapestet a Zeneakadémián

Ma 19:30-as kezdettel a meredeken felívelő pályafutású ukrán karmesternő, Oksana Lyniv vezényli a Concerto Budapest szimfonikus zenekart a Zeneakadémián. A koncertet élőben közvetíti a Bartók rádió.

Magyar Nemzet
2023. 03. 17. 12:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hangverseny nyitódarabja, Richard Strauss Duett-Concertino műve Klenyán Csaba klarinétművész és Mohai Bálint fagottművész számára kínál hálás szólistaszerepet, Ravel G-dúr zongoraversenye az est vendégművészének, Fejérvári Zoltánnak juttat mutatós zongoraszólamot. A program utolsó száma a klasszikus francia repertoárdarabok egyik legnagyobbika: Camille Saint-Saëns 1886-os, elkészülte után kevéssel az akkor elhunyt Liszt Ferenc emlékezetének ajánlott III. (c-moll „Orgona”) szimfóniája.

Pokol, Purgatórium és Menny – ezek nem csupán filozófiai metaforák, hanem fontos fogalmak a jelen világunk folyamatainak megértéséhez, és talán a megoldások keresésében is szerepük lehet

– fogalmazta meg a karmesternő a közösségi oldalán a drámai utazást bemutató Orgonaszimfóniára készülve.

A nemzetközi figyelem középpontjában álló Oksana Lyniv az ifjabb nemzedék egyik legkiemelkedőbb karmesteregyénisége, aki kivételes kombinációként egyesíti magában a szakmai pontosságot, a szenvedélyességet és a zene lenyűgöző szintű ismeretét. Nemzetközileg elismert karmester, az ukrajnai LvivMozArt Festival alapítója és művészeti vezetője, illetve az Ukrán Ifjúsági Zenekar alapítója, vezető karmestere és művészeti vezetője. Az első női vezető karmester egy olasz operazenekarnál: 2022 óta a Bolognai Városi Színház főzeneigazgatója. Oksana Lyniv volt a Bayreuth-i Ünnepi Játékok történetének első női karmestere 2021-ben az eseménysorozat megnyitó koncertjén A bolygó hollandi című operát vezényelve debütált. 2020 novemberében az év legjobb női karmesterének járó Opera!Awards elismerést nyerte el. 2017 és 2020 között Ausztriában a Grazi Opera és a Grazi Filharmonikus Zenekar vezető karmestere volt.

Borítókép: Oksana Lyniv (Fotó: Oleh Pavliuchenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.