A Versünnep legjobbjai

Rangos eseménnyé nőtte ki magát az évek alatt a Versünnep fesztivál, amely döntőjének a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpada adott otthont. Zenészek, képzőművészek és színművészek jelentkeztek idén is a versenyre, s végül tizenegy produkció jutott tovább a magyar költészet napján tarott fináléba. A fődíjat megosztva Lovászi Edina és zenekara, valamint Ferenci Attila színművész nyerte el.

2023. 04. 13. 5:50
null
Fotó: Kovács Milán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója köszöntötte a keddi Vers­ünnep fesztivál döntőjének közönségét és Kolti Helga színművészt, a Versünnep Alapítvány elnökét. – Szeretettel köszöntök mindenkit, és tényleg nagy öröm, hogy megint itt és ilyen prominens személyiségek jelenlétében tudjuk ünnepelni a verset. Mint mondta, ehhez az ünnephez a Nemzeti Színház úgy tud hozzájárulni, hogy biztosítja a termet. Ezt követően Kolti Helga osztotta meg ünnepi gondolatait. – Én elsősorban a közösség erejéről szeretnék beszélni. Azt gondolom, hogy a mai világban ez az egyik legfontosabb dolog, aki még nem ébredt rá, kérem, gondolkozzon el rajta és mélyüljön el annak a gondolatnak a körében, hogy miért fontos a közösség, kisebb és nagyobb közösség egyaránt. Ma, amikor rendkívül sok kihívás vár ránk egyénileg és családilag is. A biztonságot, az erőt azt egy közösség tudja megadni, a hovatartozás érzése az, hogy együtt lenni egy ügy, egy cél érdekében. Ez meg tudja hatványozni az erőnket – hangsúlyozta a színművésznő.

versünnep
Szakmai zsűri értékelte a tizenegy produkciót a döntőben is (Fotó: Versünnep Fesztivál/Kovács Milán)


 

A szakmai zsűri elnöke Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész volt. A bizottság tagjai között Kolti Helga, Erős Kinga kritikus, szerkesztő, a Magyar Írószövetség elnöke, Neumann Balázs zongoraművész, zeneszerző, a tavalyi Vers­ünnep fődíjasa és Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész foglalt helyett. Sok-sok különdíj, a közönségdíj és a fődíj is gazdára talált a versenyprogramot és ünnepi gálát követően.


Elsőként a Drahos–Szives Duó kortárszenei produkcióval lépett színpadra, akik végül közönségdíjjal térhettek haza. 

Ezt követően Ferenci Attila kárpátaljai színművész Füzesi Magda Számadás című költeményét szavalta kellő finomsággal, húsba maró hitelességgel. Szereplését a fődíjjal jutalmazta a zsűri. Ám ezúttal még egy produkció kiérdemelte a fődíjat – így azt megosztva adták át –, méghozzá a Lovászi Edina és zenekara dinamikus előadása.

Ferenci Attila színművész megható előadásával érdemelte ki a fődíjat (Fotó: Versünnep Fesztivál/ Kovács Milán)

 Fiatalos hangzásvilágú dallal mutatkozott be az OliverFromEarth zenekar, valamint Kun Anasztázia és Dsupin Petra grafikus szakos hallgatók is elhozták a versek inspirálta alkotásaikat. Ladács Fanni színészhallgató fiatalkora ellenére kellő érzékkel vitte színpadra Szendrey Júlia naplófeljegyzését. 

A zsűri minden produkció után röviden értékelte az előadókat (Fotó: Versünnep Fesztivál/Kovács Milán)

Jakab Tamás fergeteges hangulatot teremtett a Csirió mókuskáról előadott Kormos István-mesével. Albert Orsolya Zsuzsanna színművész pedig egy megrázó történetet hozott a versenyre Szabó T. Anna A mai nap című versével. Reszket a bokor, mert… – énekelte manírok nélkül és felszabadultan a Sugár Rezső által megzenésített Petőfi Sándor-verset Takács Lilla operaénekes növendék. 

Üde színvoltja volt az estének a számos különdíjjal elismert Gömöri András Máté színművész, aki Petőfi Levél egy színész barátomhoz című művét hozta a Versünnepre. Hiteles, bravúrosan felépített játékának minden másodperce maradandó élményt nyújtott.

 

Részletes információt a Versünnepről ITT olvashatnak.

Borítókép: Lovászi Edina és zenekara (Fotó: Versünnep Fesztivál/Kovács Milán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.