Aknay János festőművész kiállítása a szentendrei skanzenben

A válogatás a szentendrei konstruktív-geometrikus művészeti hagyományhoz illeszkedő Aknay János több mint egy évtizede következetesen épített és fejlesztett Emlék-sorozatának darabjaiból ad ízelítőt. A kiállítás anyagában a sorozat 2021–23 között született, válogatott darabjai tekinthetők meg néhány korábbi alkotással és előzménnyel kiegészülve.

Magyar Nemzet
2023. 04. 23. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén húszéves Skanzen Galéria az elmúlt két évtizedben mintegy negyven képzőművészeti kiállítást rendezett szentendrei alkotóknak. Aknay János a skanzen kortárs képzőművészeti kuratóriumának alapító tagja, aki részt vett a galériát megnyitó Kötődések – A vidéki Magyarország emlékezete című csoportos kiállításban is. A tárlat kurátorai Sári Zsolt és Bereznai Péter, a katalógust Bereznai Péter tervezte.

A művész ezen munkáin egyszerre tesz kísérletet a látható és a láthatatlan megjelenítésére. A kollektív emlékezetben őrzött metaforák, illetve saját élményeiből merítve, érzékeny kapcsolódási pontokat sejtetve, egyidejűleg profán és mégis szakrális ihletettségű művek születtek ecsetje alól. A karakteres szentendrei veduta meghatározó részletei, azonosítható ikonográfiai elemei (a barokk városháza és kálvária kapujának jellegzetes homlokzati íve, az ódon kapubélletek, az ég felé törő templomtornyok) így váltak saját magukon, illetve a helyi értékeken túlmutató, emelkedett szimbólumokká

 – fogalmazott megnyitóbeszédében a közlemény szerint Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánja.

A Mágikus geometria című kiállítás október 31-ig a múzeum nyitvatartási idejében tekinthető meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum irodaépületében található Skanzen Galériában.

Borítókép: Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.