Fotóversenyt nyert a mesterséges intelligencia segítségével generált fénykép

Mesterséges intelligencia alkotta a Sony World Photography Award egyik idei kategóriagyőztes fotóját, a pályázat benyújtója elmondta: vitát akart generálni a képpel, és nem veszi át a díjat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 18. 12:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boris Eldagsen német fotóművész Hamis emlékek: a villanyszerelő című pályamunkája lett a múlt heti Sony World Photography Award győztese a kreatív kategóriában. A fotón két különböző nemzedékhez tartozó nő kísérteties fekete-fehér portréja látható. 

mesterséges inteelingencia
A kategóriagyőztes pályamű (Fotó: Boris Elgagsen)

Boris Eldagsen holnapján közzétett nyilatkozatában úgy fogalmaz, azért jelentkezett, hogy megtudja, vajon fel vannak-e készülve a versenyek a mesterséges intelligenciával létrehozott képekre. Mint írta, kiderült, hogy a fotós szcéna nincs felkészülve az ilyen kihívásokra. Hozzátette, hogy a fotós világnak nyílt vitára van szüksége arról, hogy mit akar fotográfiának tekinteni, és mit nem, és belefér-e a mesterséges intelligencia ebbe a kategóriába.
 

 

Boris Eldagsen szerint történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, mivel ez volt az első alkalom, hogy egy mesterséges intelligencia által alkotott kép nyert egy rangos nemzetközi fotópályázaton. 

Hozzátette: mivel a mesterséges intelligencia és a fotográfia két különböző entitás, nem versenyezhetnek egymással egy ilyen pályázaton, ezért nem fogadja el a díjat.

A művész azt javasolta, hogy adományozzák a díjat egy odesszai fotófesztiválnak.


A World Photography Organisation szóvivője elmondta, hogy Boris Eldagsen szándékosan félrevezette őket azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben használta fel alkotásához a mesterséges intelligenciát. Ugyanis a  pályázat szabályai szerint a pályaművekre vonatkozó garanciákat a fotósok biztosítják, a kreatív kategóriában pedig szívesen fogadják a képkészítés különböző kísérleti megközelítéseit a cianotípiától a legmodernebb digitális gyakorlatokig. A szervezők jelezték azt is, hogy mindenképpen foglalkoznak a mesterséges intelligencia és fotózás kapcsolatával, a Boris Eldagsen által felvetett problémával.
 

Borítókép: Hamis emlékek: a villanyszerelő (Fotó: Boris Eldagsen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.