Már fiatal artistaként csak a cirkusz és a magas drót érdekelte

– A hegymászó meg akarja hódítani a legmagasabb csúcsokat, a zenész virtuóz akar lenni, a sportoló a leggyorsabb futó vagy úszó szeretne lenni, mi pedig a világ legmagasabb, legszebb, legveszélyesebb helyein szeretnénk átmenni – mondta ifj. Simet László artistaművész, aki a Duna felett kifeszített háromszáz méter hosszúságú, huszonkét milliméter vastagságú drótkötélen egyensúlyozva sétált át a folyó egyik partjáról a másikra április 15-én. A Fővárosi Nagycirkusz ezzel a cirkusztörténelmi jelentőségű artistaprodukcióval csatlakozott a 10. színházi olimpiához és Budapest egyesítésének 150. évfordulójához a cirkusz világnapja alkalmából.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2023. 04. 16. 11:00
artista
Forrás: Fnc.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyedülálló Átmentem produkció ifj. Simet László artistaművész szerint egyrészt cirkusztörténelem, hiszen apropója a Magyarországon megrendezett színházi olimpia, amelyen először részt vesz a cirkuszművészet is, másrészt Budapest szempontjából is hatalmas jelentőséggel bír, hiszen Magyarországon ilyen jellegű és ekkora nagyságrendű produkció még nem volt.

artista
Ifj. Simet László artistaművész lélegzetelállító produkciója a Duna fölött. Fotó: Kurucz Árpád

Mi egy kis ország vagyunk – nincs Niagaránk, Grand Canyonunk vagy százemeletes felhőkarcolóink, viszont van egy gyönyörű Budapestünk, egy gyönyörű Duna-partunk

– hangsúlyozta a Mandiner.hu-nak adott interjúban az artistaművész.

Ifj. Simet László artista felelevenítette korábbi skywalkjait, azaz toronykötéltáncait

Sétált már keresztül Dél-Koreában a szöuli Han folyó fölött egy egy kilométer hosszú drótkötélen, ment át Kínába – majdnem 90 méter magasan – a világ legszebb vízesése fölött. De ott volt a londoni olimpia záróünnepségén is, ahol toronykötéltáncolt, miközben Ed Sheeran a Wish You Were Here-t énekelte.

A mosatni skywalknak az a különlegessége, hogy mindezt itthon, azaz Európa egyik legszebb fővárosában tehetem meg. Én magyar vagyok, egy budapesti srác, akinek megadatott, hogy ezt megcsinálhatom. Hatalmas megtiszteltetésnek érzem

– mondta.

Az artistaművész felidézte, hogy fiatal artista korában – mint minden nagyon ambiciózus artista és kötéltáncos – nézegette már a Dunát, hogy milyen jó lenne átmenni fölötte. De sokáig csupán vágyálom maradt – egész mostanáig.

Gyakorlatilag egy gyermekkori álmom teljesedik be ezzel, a lehető legfenségesebb körülmények között. Csak szuperlatívuszokban tudok erről beszélni: a belváros szívében, a Duna fölött, egy ilyen horderejű esemény apropóján, mint a színházi olimpia – egészen elképesztő!

– fogalmazott.

Az egyedülálló produkció a fizikai felkészültség mellett mentális erőnlétet is megkövetel, amelynek kapcsán ifj. Simet László elmondta: 

Az efféle produkciók nyolcvan százaléka fejben történik.

Hozzátette: – Mióta biztossá vált ez a produkció, azóta én ezzel kelek, ezzel fekszem, fejben kell megemészteni, vizualizálni és átgondolni a lehetséges problémákat, incidenseket, amik felmerülhetnek. A felkészülés során igyekszem minden eshetőséget és lehetséges problémát végigpörgetni magamban, hogy melyik esetben mi a teendő.

Már gyerekként is a leglelkesebb, legambiciózusabb fiatal artista volt, aki meg akarta hódítani a világot, ő akart lenni a legjobb. Semmi más nem érdekelte, csak a cirkusz és a magas drót. Idővel nyilván a fiatalkori lendület kicsit már alábbhagy, csillapodik, de úgy érzi, még mindig van benne bőven.
 

Sorra hívnak föl a kollégáim, hazaiak és külföldiek egyaránt, biztatnak és drukkolnak, egytől egyig azt mondják, ha nekik ajánlották volna ezt föl, gondolkodás nélkül elvállalták volna. Egy vérbeli magas drótosnak ilyen álmai vannak. A hegymászó meg akarja hódítani a legmagasabb csúcsokat, a zenész virtuóz akar lenni, a sportoló a leggyorsabb futó vagy úszó szeretne lenni, mi pedig a világ legmagasabb, legszebb, legveszélyesebb helyein szeretnénk átmenni.

Artistaművész, aki megdöntötte saját rekordját

Ifj. Simet László édesapjától, id. Simet Lászlótól tanulta a magasdrót-egyensúlyozást. Több évig a Cirque du Soleil La Nouba című előadás magasdrótszámának állandó artistája volt. Fellépett a 2012-es nyári olimpia záróünnepségén. Mutatványával a Pink Floyd Wish You Were Here című lemezének borítóját idézte meg. A mai napig aktív, hatvanhárom éves artistaművész 2019-ben megdöntötte saját magassági rekordját: Kínában, az első Wencheng Dawazi International Competition fesztiválon 87 méter magasban, egy 157 méter hosszú drótkötélen többször is átszaladt. Tehetségét számos szakmai díjjal jutalmazták: érdemes művész kitüntetéssel, Hortobágyi Károly-díjjal, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, valamint számos nemzetközi cirkuszfesztiválon aratott kimagasló sikereket.

A teljes beszélgetést ITT olvashatják.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Ifj. Simet László artistaművész (Forrás: Fnc.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.