időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Hosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat a Csontváry-kiállítás

Magyar Nemzet
2023.04.29. 10:00
Hosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat a Csontváry-kiállítás

A hosszú hétvégén, szombaton, vasárnap és hétfőn már reggel 9 órától nyitva áll a közönség előtt a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállítása. Az intézmény a nagy érdeklődésre való tekintettel nyitja meg a szokásosnál egy órával korábban a kapuit. Az április 13-tól megtekinthető nagyszabású Csontváry-tárlatra eddig már több mint húszezren voltak kíváncsiak.

A 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadart közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat a Bartók-tavasz programjában nyílt meg a Szépművészetiben, ahol július közepéig látható. A negyvenöt művet felvonultató Csontváry-kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

Csontváry-kiállítás
A Csontváry-kiállítást eddig már több mint húszezren látták a Szépművészeti Múzeumban. Fotó: Kurucz Árpád

A Csontváry-kiállítást augusztustól Pécsett láthatja a közönség

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően a kiállításon együtt látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagyméretű Taorminai görög színház romjai és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, valamint a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című alkotásai is.

A negyvenöt művet – köztük a csaknem harminc négyzetméteres Baalbeket és a többi óriásfestményt – felvonultató kiállítás teljes képet nyújt Csontváry fő témáiról, motívumairól és életéről. 

A kiállítás, amely végigkíséri a művész másfél évtizedes festői pályáját, augusztustól a pécsi Csontváry Múzeumban látható majd.

Borítókép: A Csontváry-kiállítás egy részlete (Fotó: Kurucz Árpád)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.