Különleges koprodukcióban viszik színpadra A vihar című drámát

Két határon túli színházi társulat koprodukciójában mutatják be Shakespeare A vihar című drámáját a 10. Színházi olimpián. A marosvásárhelyi Spectrum Színház és a beregszászi székhelyű Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös előadását április 21-én nézhetik meg a József Attila Színházban.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org, MTI2023. 04. 17. 5:50
A vihar
Forrás: Színház.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két határon túli társulat először vállalkozott arra, hogy közös produkciót hozzon létre Török Viola, a Spectrum Színház művészeti vezetője rendezésében. A vihar című darab bemutatóját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban tartják április 19-én.

A vihar
Török Viola, A vihar című darab rendezője. Fotó: Színház.org

Shakespeare utolsó színművében az elveszett reneszánsz újrateremtésének reményét villantja fel. A vihar, amelynek során életek és életterek zilálódnak szét vagy akár szűnnek meg, ismert és ma is aktuális jelenség, a darab ugyanakkor felmutatja a nézőknek az újrakezdés reményét a semmiből vagy az újonnan felfedezett lehetőségekből.

Kisebbségi létünk és kultúránk önazonosságáért aggódó napszámosokként álom-szigetre száműzzük magunkat, és elképzeljük, hogyan teremthetjük vissza az »elveszett paradicsomot«, ha majd hazatérünk

– mondta a darab kapcsán Török Viola, hozzátéve: – Az előadásban fontos szerepet kap a néptánc és népzene, hiszen az európai reneszánsz zenei és táncbeli örökségét a ma is élő dallamokban, táncokban éltetjük tovább, hogy mint Prospero varázspálcájával, mi is kísérletet tegyünk az európai kultúra „visszateremtésére”.

A két társulat között nem új keletű a kapcsolat, a beregszásziak többször vendégszerepeltek már a Spectrum Színházban.

A Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan tavaly A helység kalapácsa című művet mutatták be Marosvásárhelyen, idén a marosvásárhelyiek a Bolond Istókkal vendégszerepelnek majd Beregszászban.

A vihar című előadást Kisvárdán és Kőszegen is láthatja a közönség

A beregszászi és marosvásárhelyi színészek január óta próbálják az új előadást. A kárpátaljai színészeket az ukrajnai háborús nehézségek komoly kihívások elé állították, ám a beregszászi magyar színház a hadiállapot ellenére a mai napig működik. A nagyrészt Magyarországon tartott próbákkal és előadásokkal párhuzamosan a beregszásziak Kárpátalján is játszanak, a két ország között ingáznak heti rendszerességgel, hogy otthoni feladataikat is el tudják látni.

A bemutató után legközelebb április 26-án és 27-én tekinthető meg az előadás Kisvárdán, majd június 1-én Kőszegen láthatja a közönség a különleges koprodukcióban készült darabot.

Az előadás létrejöttében a budapesti Nemzeti Színház és a Budapesti Operettszínház nyújtott segítséget.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: a vihar című előadás alkotói (Forrás: Színház.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.