A hetvenes évek rockja Gidótól

„Gidó 70” – hirdeti a plakát, ám Gidófalvy Attila tavaly töltötte be e szép kort. Megállt talán az öregedésben, s ettől fogva minden esztendőben tart egy hetvenes koncertet? Persze hogy nem. Trunkos Andrásnak olyannyira megtetszett a tavalyi szülinapi buli, hogy azt javasolta, most a hetvenes évek zenéit, amelyben a muzsikus felnőtt, idézzék a szombati Barba Negra-koncerten.

2023. 05. 18. 5:14
null
20230512 Budapest Gidófalvy Attila zenész Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Szabad Európa Rádióban folyton a Teenager partyt hallgattam, és el is döntöttem, hogy rockzenész leszek – elevenítette fel a múltat Gidófalvy Attila, aki kezdetben tangóharmonikázott, majd megkapta első zongoráját, aztán jöttek sorra a hangszerek. – Hány is? – tettem fel neki a kérdést. – Sok. Egyedül a hárfa nem, mert azt nagyon nehéz cipelni – viccelődött a muzsikus. – Nem mondom, hogy minden hangszeren tudok játszani, de szeretek. Ez többet ér.

Gidó, azaz Gidófalvy Attila
Gidó nem szűkölködik poénokban. Fotó: Mirkó István

Tízparancsolat című szólólemezén az összes szólamot ő maga játszotta fel. Két hét alatt komponálta meg a számokat, amikor Szombathelyre költözött, s húsz évre a Lord tagja lett. – Tudtam, kiket kérek fel énekelni, s az ő hangjukra írtam a dalokat – árulta el, s azt is: azokat mindössze tíz nap alatt vette fel egy osztrák stúdióban.

Ha már visszatekintés, nem hagyhatjuk ki a Fáraót, ahol Gidó azt énekelte az Elég volt című számban: „elég volt a fiúkból lett lányokból”. És ezt 1986-ban! Most meg tessék, valósággá vált.

– A Karthago akkor szünetelt. A szöveget Nagy Feró írta. Igaz, voltak nézeteltéréseink, amikor eljöttem a Beatricéből, de egy év múlva kibékültünk. Az egyik legnagyobb arcnak tartom. Amit ő annak idején kimondott, azt sose változtatta meg. Volt olyan Ricse-bulink, ahol agyba-főbe verték Ferót a rendőrök. Aztán letiltották a zenekart. Ezért jöttem el. Nem koncerteztünk, nem kerestünk. Ami volt, rég volt, akár a hetvenes évek, de a legendás Deep Purple, Black Sabbath, Uriah Heep, Led Zeppelin, Troggs, Cream, Kinks, Jimi Hendrix, AC/DC ikonikus nótái ma is ütnek. Főleg áthangszerelve, három Hammond-orgonával. Emlékszem, mennyire bizarr volt, amint a Beatricében Gidó Hammondon tolta az AC/DC Rock’ n’ Roll Singer riffjét. A muzsikus megnyugtatott, amint telefonján próbarészleteket mutatott. Mit megnyugtatott, fellelkesített, amit hallottam! – emlékezett vissza.

A hetvenes évek zenekaraitól megkaptam azt, ami bennem fortyogott

– magyarázta. – Képzett zenészként ismertem a formulákat. Ezekben a zenékben nem volt nagy „tűvé tevés”. A Beatrice egyszerűségében fedeztem fel azt, ami nekem kellett. Olyan zenei stílust találtunk ki, amivel megfogtuk a gyerekeket.

Persze nem kizárólag három Hammond-orgonán szólalnak meg a számok, tudniillik Gidó, Jankai Béla és Zeffer András mellett Donászy Tibor dobol, Kiss Zoltán Zéró basszusgitározik, a gitároknál ifjabb Gidófalvy Attila – amúgy gyógyszerész – és Németh Power Sándor, az énekes pedig Takáts Tamás.

Gidó a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést igazoló okmánnyal. Fotó: Mirkó István

Zárásként annyit még, hogy Gidó hosszú évtizedekig semmiféle elismerést nem kapott életművéért, egészen 2019-ig, amikor az Emmi Művészi életpálya elismeréssel jutalmazta, majd 2021-ben megkapta – a Karthagóval – a Máté Péter-díjat, végül tavaly a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést. Ez utóbbira olyannyira büszke, hogy mindig magánál hordja a kitüntetést igazoló okmányt. Bizonnyal ott lesz vele a Barba Negra színpadán május 20-án, szombaton este.

Borítókép: Gidófalvy Attila (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.