Szerelem, intrika és bosszú a Monte Cristo grófja musicalben

Rendhagyó, közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a Budapesti Operettszínház a Zsófia rendezvényhajón. A teátrum új premierre készül centenáriumi évadában: a Monte Cristo grófja című musicalt mutatja be május 19-én, 20-án és 21-én, hármas szereposztásban.

2023. 05. 05. 17:00
Monte Cristo grófja
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alexandre Dumas regénye alapján készült Monte Cristo grófja című musical egy igazi, nagy ívű, romantikus történet, amelyben szerelem, intrika, bosszú és szenvedély csap össze. A darab ősbemutatóját 2011-ben tartották a Békéscsabai Jókai Színházban. A művet Pozsgai Zsolt alkalmazta színpadra, Szomor György zenéjével, dalszövegével és rendezésében mutatták be. Ám május 19-én, 20-án és 21-én a Budapesti Operettszínház színpadán Vince Balázs rendezésében láthatja a nagyérdemű, hármas szereposztásban.

Monte Cristo grófja
A Monte Cristo grófja musical közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatója a Zsófia rendezvényhajón. Fotó: Bach Máté

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Magyarország kormánya a 2023-as évet a magyar operett évének nyilvánította. Ezért a magyar operett évében egy magyar musicalt mutatnak be. Mint mondta, minden adott ahhoz, hogy nagyszerű, sikeres előadás szülessen: fantasztikus dalok, csodálatos rendezés és koreográfia, impozáns díszlet, gyönyörű jelmezek és kiváló előadóművészek.

Nem kívánhatok magunknak többet, mint hogy övezze akkora siker a Budapesti Operettszínház új Monte Cristo grófja előadását, mint amekkora sikernek a regény örvendett s örvend a mai napig

– tette hozzá.

A Monte Cristo grófja musicalben a Budapesti Operettszínház ismert művészei lépnek színpadra

Szomor György arról beszélt, hogy szerzőtársával, Pozsgai Zsolttal már régóta szerettek volna létrehozni egy közös produkciót, ám a mű elkészítése hosszú folyamat volt. 

Pozsgai Zsolt elmondása szerint a darab azt a kérdést boncolgatja, hogy mennyire van joga valakinek a bosszúhoz.

Ez a téma örök érvényű.

Ahhoz, hogy sikeres előadást hozzunk létre, meg kell ragadni a regény lelkét, megtartva természetesen annak esszenciáját. Emellett a siker abban rejlik, hogy a darabhoz csodálatos zene született, remek szöveggel. A siker kilencven százalékban a zenének köszönhető

– fogalmazott.

A Monte Cristo grófját ezúttal Vincze Balázs rendező-koreográfus állítja színpadra, akit a közönség a La Mancha lovagja és a Jekyll és Hyde című musicalek rendezőjeként ismerhet. Vincze Balázs a darab kapcsán, már az olvasópróbákon feltette a kérdést, hogy vajon mi magunk irányítjuk-e az életünket, vagy van valaki, aki fentről figyel ránk.

Hiszek abban, hogy mindenkinek van egy őrangyala, és abban is, hogy nincsenek véletlenek

– mondta.

Felidézte, hogy amikor a darabot megismerte, úgy érezte, olyan dolgokat élt meg, amelyek segítségével hitelesen tudja a közönségnek átadni a történetet. Vincze Balázs szerint a néző úgy érzi majd, hogy amit a színpadon lát, az vele is megtörténhetne, így a mintegy ezer néző személyesen tud a történethez kapcsolódni.

Kiderült, hogy Dumas, a regényíró, aki ezeket a sorsokat megírta, irányítja, komoly szerepet kap az előadásban, és az angyalok is végig jelen lesznek.

– A valóság és az illúzió folyamatosan, izgalmasan pulzál, s egyensúlyban van a darabban – hangsúlyozta.

Végezetül arról beszélt, hogy a 2011-es ősbemutatóhoz képest változott a szövegkönyv és néhány új dal is született. Ezek közül néhányat a sajtó képviselői és a közönség hallhatott tegnap, hiszen a Monte Cristo musical legismertebb dalai, köztük a Kalózok dala, a Kéz kezet mos, az Esővé vált könnyek és a Miért? csendültek fel a Budapesti Operettszínház művészeink előadásában.

A produkció látványos díszletét Túri Erzsébet tervezte, aki elmondta, hogy az idő és a tér fogalmait elemezték a szimbolikus díszlet megalkotásához. A jelmezeket Füzér Anni álmodta meg.

A darab főbb szerepeiben Szomor György, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Füredi Nikolett, Gubik Petra, Széles Flóra, Kocsis Dénes, Sándor Péter, Kerényi Miklós Máté, Gömöri András Máté, Cseh Dávid Péter és Szerényi László lép színpadra.

Borítókép: A Budapesti Operettszínház művészei énekelnek a Monte Cristo grófja musical közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatóján (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.