A magyar animáció ünnepe

Hatvanórányi animáció és megannyi színes program várja a 16. Kecskeméti Animációs Fesztivál látogatóit június 21. és 26. között. Nyolc egész estés film pereg majd a versenyprogramban, melyek között a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljain díjat nyert alkotások is szerepelnek. Versenyen kívül fut majd három egész estés európai film, de látható lesz Kovásznai György egy ritkán vetített munkája és Buda Flóra Anna cannes-i nyertes, 27 című alkotása is. A közönség válogatást láthat az idén hatvanéves M. Tóth Éva, a hetvenedik születésnapját ünneplő Horváth Mária, a szintén hetven esztendős Tóth Pál, Paja és a nyolcvanéves Ternovszky Béla munkásságából.

2023. 06. 14. 9:00
animáció
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy különleges válogatással kezdődött a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (Kaff) sajtótájékoztatója, melyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartottak. A 16 év szignálfilmjeit mutatták be, melyeken keresztül érzékelhető volt, hogyan változott az évek alatt a rajzfilmek technikája, színvilága és témája. A Kecskemétfilm dolgozói animációs alkotásokon kívül készítenek művészi rövidfilmeket, sorozatokat, valamint oktató- és reklámfilmeket. Az alkotóműhely sikerei között található például a Vízipók-Csodapók, melyet 45 országban vetítettek, moziváltozatát pedig több mint egymillióan látták. Ezenkívül számos emlékezetes sorozatot is a kecskeméti filmeseknek köszönhetünk, úgymint a Magyar népmesék, a Mondák a magyar történelemből vagy a Mesék Mátyás királyról című alkotások. 

animáció
Mikulás Ferenc 1993-tól a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója. Fotó: Éberling András

 

A Kecskeméti Animációs Filmstúdió

Mikulás Ferenc, a Kaff fesztiváligazgatója beszélt az első animációs filmstúdió kialakulásáról, a sikerekről. Elmondta, hogy ez egy összművészeti fesztivál, amelyet a magyar animáció ünnepének tartanak. A vetítések mellett kiállítással, könyvbemutatóval, szabadtéri vetítésekkel is készülnek. 

Kiemelte, hogy a rendezvényen válogatás látható az idén hatvanéves M. Tóth Éva, a hetvenedik születésnapját ünneplő Horváth Mária és Tóth Pál, valamint a nyolcvanéves Ternovszky Béla munkásságából.

 Az igazgató elmondta, hogy a versenyprogramban nyolc egész estés film szerepel, köztük a legrangosabb animációs filmfesztiválon, Annecy-ben, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Awardon is díjazott alkotások. 

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára megemlékezett Jankovics Marcellről, majd kiemelte, hogy az előzsűrinek 32 ország 420 alkotása közül kellett összeállítania az idei, 130 filmből álló versenyprogramot. 

Az animáció az a műfaj, melyet gyermekeink és mi magunk is napi szinten fogyasztunk, mindennapjaink szerves része, ám rendkívül ritkán ünnepeljük

– mutatott rá az államtitkár. Buzás Sándor az MTVA részéről vett részt a sajtóeseményen. Beszédében hangsúlyozta, hogy ez a fesztivál kiválóan alkalmas arra, hogy olyan értékes alkotásokat találjanak, amelyeket bemutathatnak az MTVA csatornáin. 

A fesztivál programja

A nyolc egész estés versenyfilm mellett három egész estés európai film fut majd az idei Kaff-on. Az egyik Anca Damian A sziget című filmje, mely zenés mesében tárja elénk Robinson Crusoe történetének egy szürreális komédiában tálalt újraértelmezését. A film vizuális költészettel és szimbolizmussal nyújt aktuálpolitikai kritikát egy olyan világban, ahol mindenki a maga boldogulását keresi. Június 22-én a Malom Moziban pereg Signe Baumane alkotása, a Szerelem házassággal fűszerezve, mely a belső nőiesség lázadásának történetét mondja el. Aznap délután ugyanott Naes Kajssa Titina című filmje lesz műsoron, melyben egy olasz léghajómérnök a nyugodt mindennapjait éli szeretett kutyájával. Egy nap a norvég felfedező, Roald Amundsen felkeresi őt, hogy tervezzen neki egy léghajót, amivel hozzáláthat az Északi-sark meghódításához. Június 23-án a Rövidfilmek versenyének blokkjában lesz látható többek között Buda Flóra Anna cannes-i nyertes 27 című alkotása. Igazi kuriózumnak ígérkezik június 24-én Kovásznai György Ca Ira, a Francia Forradalom dala című rövidfilmjének vetítése, melyet kerekasztal-beszélgetés követ. A filmszemle történetében először, hagyományteremtő céllal rendezik meg a Kaffer művészeti vásárt, ahol öt művészeti egyetem tehetséges hallgatói saját készítésű portékáit fogják árusítani. A rendezvény helyszíne a Hírös Agóra Kulturális Központ aulája, ahol a fesztiválozók június 24-én déltől 18 óráig tudnak a diákoktól vásárolni.

 

Borítókép: Készül az animációs film (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.