Átadták a Hungarikum Liget Kárpátia rendezvényházát Lakitelken

Átadták a Hungarikum Liget, korábbi nevén Lakitelek Népfőiskola tíz éven át tartó fejlesztéssorozatának utolsó beruházását, a tartalékkerettel bruttó 3,417 milliárd forintból megépült Kárpátia Rendezvényházat szombaton. Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta, hogy az épület puszta léte fémjelzi mindazt, amit közösségeink megtartóerejéről és fontosságáról gondolunk.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 24. 19:21
Hungarikum Liget Kárpátia Rendezvényház
Fotó: MTI/Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az átadóünnepségen elmondta, hogy az épület az összmagyarság szent ügyét, a Kárpát-hazában élő nemzettársakat hivatott méltó módon szolgálni. Hozzátette, hogy az épület – ahogy a lakiteleki épületegyüttes egésze – képletesen országhatárok felett magasodva hívja, várja vendégeit, tárja szélesre kapuját.

Hungarikum Liget Kárpátia Rendezvényház
Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár az értékteremtés fontosságáról is beszélt a Hungarikum Liget Kárpátia rendezvényház átadásakor. Fotó: MTI/Bús Csaba

Ahol értékmentés, értékőrzés és -teremtés folyik, az a hely értékközpont. Ilyen értékközpont az immár rendezvényházzal kibővült Hungarikum Liget minden eleme

– fogalmazott.

Az államtitkár szerint az épület puszta léte fémjelzi mindazt, amit közösségeink megtartóerejéről és fontosságáról gondolunk.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki jókívánságait. Üzenetében úgy fogalmazott: a Lakitelek Népfőiskola és a belőle kivirágzó Hungarikum Liget története közel négy évtizeddel ezelőtt eresztett gyökeret, a Duna–Tisza közén fekvő pusztaságon elindult a népfőiskolai mozgalom, megépültek a különböző rendezvénytermek, sportlétesítmények, éttermek és szálláshelyek. Most pedig a sikertörténet elérkezett újabb fejezetéhez. A Kárpátia rendezvényház átadásával végre kiteljesedik ez a példaértékű kezdeményezés.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az új épület számos izgalmas kulturális és sporteseménynek ad majd otthont, és folytatódni fognak a mára hagyománnyá vált Lakiteleki Focikupák.

Kívánom, hogy a Hungarikum Liget és benne a Kárpátia rendezvényház minél gyakrabban teljen meg a Kárpát-medence minden tájáról idelátogató honfitársainkkal, akik szellemileg, lelkileg és testileg feltöltődve, élményekkel gazdagodva térhetnek haza. Mindenekelőtt pedig azzal az érzéssel a szívükben, hogy magyarnak lenni jó!

– fogalmazott levelében Orbán Viktor.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója köszöntőjében felidézte a népfőiskola alapítólevelét, amely szerint a helynek a nemzet megtartó erőterévé kell válnia, de ez csak kellő hittel és akarattal, illetve akkor teljesülhet, ha az elmúlt évszázadok emlékei, törekvései beépülnek a népfőiskola munkatársainak küldetésébe, mindennapi munkájába.

Az alapító emlékeztetett, hogy a Lakitelek Népfőiskolából indult útjára keleti nyitás gondolata, valamint a hungarikumtörekvés is, amelyből később törvény született, hiszen 1993-ban, az akkor átadott Kölcsey Házban tartották meg az első hungarikumkonferenciát.

Hungarikum Liget Kárpátia Rendezvényház
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója köszöntőjében felidézte a népfőiskola alapítólevelét. Fotó: MTI/Bús Csaba

Lezsák Sándor elmondása szerint az elmúlt évtizedekben minden egyes kezdeményezéssel, rendezvénnyel és programmal próbálták megtalálni az elmúlt évszázadok népfőiskolai mozgalmának máig tartó és jövőbe mutató üzenetét, jelentését.

A ma már Hungarikum Liget nevet viselő komplexumban a nyomda és kiadó, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, a könyvtár, a helytörténeti gyűjtemény, a Bibliaház, a népfőiskolai hálózat, a filmes műhely, az üvegház és zöldségfeldolgozó, a fúrt kutak, a fürdő és az uszoda, a szálloda, a lovarda, mind-mind egy nagy egység részei, amelyek tökéletesen illeszkedve egymáshoz alkotnak egy egészet. 

Elengedhetetlen azonban a működéshez a Hungarikum Liget közel 300 munkatársának nap mint nap végzett munkája is – tette hozzá.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a népfőiskola felújítási és beruházási munkálatai kiemelt kormányzati támogatással 2013-ban indultak, és a Kárpátia rendezvényház átadásával fejeződtek be. A 26 hektár területen fekvő Hungarikum Liget felépítésén több mint háromezren dolgoztak. A Hungarikum Liget honlapján olvasható bejegyzés szerint az 1000 fő befogadására alkalmas, 442 ülőhelyes Kárpátia rendezvényház nem csupán a konferenciák és kulturális rendezvények központja. A kultúrház többek között teret biztosít sportrendezvények lebonyolítására, valamint akár nagyobb koncertek, színházi előadások, találkozók, táncházak megtartására is.

Az ünnepséget a Csík Zenekar és az R-Go együttes koncertje, valamint lovasbemutató zárta.

Borítókép: A Hungarikum Liget Kárpátia rendezvényház (Fotó: MTI/Bús Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.