Két magyar filmet is bemutatnak Ázsia legnagyobb filmfesztiválján + videó

A hétvégén kezdődő jubileumi, 25. alkalommal, a világjárványt követően most először megrendezendő sanghaji nemzetközi filmfesztivál válogatásában mutatják be a Hat hét és a Kojot négy lelke című magyar filmeket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 07. 18:00
sanghaji filmfesztivál, Hat hét, Nemzeti filmintézet, filmfesztivál, ázsiai filmfesztivál, magyar film
Jelenetfotó a Hat hét című filmből Forrás: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sanghaji filmfesztivál programjában szerepel Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című, érzékeny és mélyreható drámája a nyílt örökbefogadásról, valamint a Kojot négy lelke című animációs film, amely az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban, Gauder Áron rendezésében – olvasható a Nemzeti Filmintézet (NFI) közleményében.

Sanghaji filmfesztivál, Kojot négy lelke, Nemzeti Filmintézet, magyar film, film
A sanghaji filmfesztivál programjában is látható a Kojot négy lelke című filmet indiántörténetek inspirálták 
Fotó: Nemzeti Filmintézet

A legfeszültebb hat hét

Mint írják, Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró több évig kutatta az örökbefogadás témakörét. Egy korábbi filmjük kapcsán közelről is megismerték a nyílt örökbefogadás folyamatát, amelynek során a biológiai anya és az örökbefogadó pár megismerheti egymást, és az örökbeadó anya kifejezetten a megismert pár számára mond le a babáról. Elmondásuk szerint 

a legnagyobb kihívás az a bizonytalansággal átitatott hat hét, amíg a befogadni vágyott gyermeket az örökbeadó édesanya még jogosult visszakérni. 

Ez a megindító, feszült, szívfacsaró helyzet inspirálta a Hat hét című filmet.

Szakonyi Noémi Veronika filmje a filmintézet támogatásával a SPARKS gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült, az alkotás a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált tavaly nyáron, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel – emeli ki az NFI közleménye. Összesen 8 kategóriában jelölték a Hat hét alkotóit a Magyar Mozgókép Díjakra, melyek ünnepélyes gáláját a hétvégén tartják Veszprémben.

Cseh Tamás ihlette indián népmesék 

Gauder Áron rendezőt gyerekkora óta inspirálja az indián kultúra, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte őt ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián–amerikai kultúrkör atyja volt, aki egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező ezeknek a történeteknek a feldolgozására vállalkozott a Kojot négy lelke című legújabb animációs filmjével

A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésének mítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet, és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában addig, amíg nem késő.

Gauder Áron alkotása a Cinemon Entertainment gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producere Temple Réka. A Kojot négy lelkét április végén láthatta először a nemzetközi közönség a floridai Sunscreen fesztiválon, utána az Arizona Filmfesztiválon, ahol a különleges animáció elnyerte a zsűri különdíját. Az alkotás közönségdíjat nyert a csehországi Anifilm nemzetközi fesztiválon, és jövő héten versenyez a világ legrangosabb animációs fesztiválján, Annecy-ban – áll az NFI közleményében.

Borítókép: Jelenetfotó a Hat hét című filmből (Fotó: Nemzeti Filmintézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.